Част от Фокус Франция, новата сценична продукция на изгряващия хореограф Довидас Стримайтис - Hairy ще бъде представена на 12 май, от 19:30ч, в Дом на културата “Борис Христов”, Пловдив. В спектакъла си “Hairy” Довидас Стримайтис разглежда опозицията между статиката на косата и динамиката на тялото, между нейната неконтролируема природа и танца като изкуството на физическия (само)контрол.

Битка между реда и хаоса, това е спектакъл, в който безволевата, но свободна коса разстила символните си значения, като безгрижие, ентусиазъм, творчески порив, субкултурна естетика. И не само. Косата е граница, естествен предел, който едновременно ни отделя от света и ни свързва с това, което е физически извън нас. Нейното “движение”, “вълнение” или по-скоро “брожение” има своя сгъстен исторически и социален фон, който Стримайтис пречупва през своята минималистична перспектива. Дълбок звук на виолончело засилва настръхващо въздействието на спектакъла и концептуалната му рамка.

Чрез своята хореография, създадена за и заради косата, Стримайтис повдига онтологични въпроси за нашата идентичност, нашето тяло и неговата самостоятелност. Това е  многопластово танцово и визуално преживяване, изтъкано от контрапункти не само във времето и пространството, но и в концептуалните и историческите разкази.

Спектаклите на Стримайтис се отличават със строги структури, минималистична лексика, която обаче е физически предизвикателна, и детайлна музикалност. Макар често да не са базирани на сюжетна линия, творбите му представят противоречив разказ посредством анализ на исторически и съвременни проблеми в танца, изкуството и техните политически отзвуци.

Биелти ще намерите на касите на Изипей в цялата страна и оналйн от epaygo.bg.

Довидас Стримайтис

Довидас Стримайтис е литовски артист в областта на съвременния танц, който живее и работи между Франция и Белгия. На 12-годишна възраст започва да изучава различни танцови стилове, сред които линейни танци, шоуденс и накрая съвременен танц. През 2015-а той записва бакалавърска програма по танц в Codarts, Нидерландия. Стримайтис се дипломира в университета през 2019-а, след като завършва годишен стаж при Джити Чомпи, Ян Мартенс и Марина Маскарел. В периода 2019 - 2022 Стримайтис е танцьор в Националния балет на Марсилия под ръководството на La Horde. От 2022 г. той е танцьор на свободна практика.

Стримайтис започва да създава свои хореографии още в Codarts. Премиерата на първата му професионална работа под заглавие "The Art of Making Dances" се състои през 2021-а на фестивала New Baltic Dance във Вилнюс. Солото е последвано от "A Duet", чиято премиера е на фестивала ArtDanThé в Théâtre de Vanves 2023 в Париж.

През 2022-а спектакълът на Стримайтис Hairy е избран за финалист в конкурса Danse élargie, организиран от Théâtre de la Ville. През същата и следващата година той създава солова и разширена версия на спектакъла за трима изпълнители. Тези версии служат като подготовка за пълнометражното издание на Hairy, чиято премиера се състоя преди няколко дни на фестивала New Baltic Dance във Вилнюс.

Допълнителна информация за пълната програма на One Dance Festival ще намерите на onedance-festival.com. Билетите са в продажба на касите на Изипей в цялата страна и онлайн от тук.