90 на сто от неочакваните печалби от замразените руски активи в ЕС ще отидат за военна подкрепа за Украйна по линия на Европейския механизъм за подкрепа на мира (ЕМПМ).

Останалите 10 на сто от приходите са за бюджета на Механизма за Украйна. Те са за невоенна помощ.

Това решиха днес в Брюксел посланиците на държавите от ЕС, съобщиха от ротационното белгийско председателство. Окончателното решение трябва да бъде взето от Съвета на ниво министри.

От председателството не съобщиха каква е точната сума от неочакваните печалби. Смята се обаче, че тя варира между 2,5 и 3 милиарда евро годишно.

Особеният белгийски случай

Постигането на споразумението стана възможно, след като Белгия даде знак, че е готова да промени начина, по който третира приходите на своя територия.

Замразените активи са предимно в Белгия. Те се намират в депозитара за ценни книжа „Юроклиър“. Именно затова кралството играе особено важна роля в съдбата на тези активи.

През 2022 г. Брюксел взе решение цялата неочаквана печалба от облагането с корпоративен данък на замразените на нейна територия руски активи да бъде използвана за военна помощ, обясниха от белгийското председателство. Този данък в страната е в размер на 25 на сто и важи за всяка международна компания според международните счетоводни стандарти. Именно затова Белгия реши печалбите от тези налози да бъдат използвани в подкрепа на Украйна и нейните граждани. Това бе последвано от създаването на национален Фонд за Украйна през 2023 г.

Така очакванията за финансовата 2024 г. са приходите от замразените руски активи в Белгия да възлязат на 1,7 милиарда евро. От тях 1 милиард вече са заделени за военна помощ за Украйна.

Федералните власти в Брюксел обаче дадоха сигнал, че от 2025 г. смятат да прехвърлят печалбите от облагането в общ фонд на ЕС или на Г-7 за Украйна.