Бившият главен прокурор Иван Гешев беше днес в Шумен, за да подкрепи двама души, които са част от кандидат-депутатските листи на коалициите "Център" и "Граждански блок" в регион Търговище, но въпреки имунитета са в следствения арест, съобщи БНР.

Хасан Хасанов и неговият син Джафер Ешрефов от Омуртаг, които бяха арестувани за ръководене и участие в организирана престъпна група, са в листите на две коалиции за регион Търговище, но са в следствения арест в Шумен. Над 50 техни роднини, приятели и работници, също и бившият главен прокурор Иван Гешев дойдоха на място да ги подкрепят с аплодисменти и да поискат освобождаването им.


"Те са задържани по политически причини. Отново се връща това, което е било преди 9 септември, след 9 септември политическите затворници и те са в ареста, а аз съм проверил, вярвайте, защото съм главен прокурор".


Хасанов е повече от 2 месеца в ареста и работниците казват, че са на негова страна по собствено желание.


"Ние от колко години работим с него? Не сме имали никакви проблеми досега, щом е организирана престъпна група. Ние наистина сме група, обаче семейна група сме. Ние всички сме тук по собствено желание, той е невинен, в крайна сметка дойдохме да подкрепим бащата на кмета, нашият бизнесмен Асан Ешрефов, вярвам".


Междувременно днес Окръжният съд в Търговище ще решава и за мярката на Ешреф Ешрефов - кмет на Омуртаг, който също е в кандидат депутатските листи за регион Търговище.