Сътрудничество на „Продължаваме промяната“ (ПП) с партия „Възраждане“ в Народното събрание и с крайно дясната група „Идентичност и демокрация“ (ИД) в Европейския парламент е извън всякакъв въпрос.

Това сподели пред Клуб Z Даниел Лорер, който е кандидат и за българския, и за Европейския парламент на предстоящите избори на 9 юни.

Той бе в Брюксел за среща с българи. Заедно с него бяха кандидат-евродепутатите от ПП Никола Минчев, Деница Симеонова, Ивайло Шотев и Марин Йотов. С тях бе и доскорошният премиер Николай Денков, който е кандидат за НС.

Според Лорер от „Възраждане“ са дали заявка за присъединяване към групата ИД, ако вкарат евродепутати.

„По отношение на помощта за Украйна и изобщо на по-широкия въпрос за засилване на сигурността и отбраната на Европа, така че да може да се чувстваме наистина сигурно на този континент, не мисля, че с „Въраждане“, техните представители или хора от ИД, за които знаем много добре, че са тежко повлияни от руска пропаганда, бихме имали какъвто и да било диалог“, каза Лорер.

Същевременно той смята, че всички 17 български евродепутати в следващия Европейски парламент трябва да бъдат като един по въпроси, пряко засягащи България.

Най-големият успех на ПП в управлението на България е съдебната реформа в резултат на промяната в Конституцията, каза още Даниел Лорер. Тя е извършена по инициатива на ПП с подкрепата на „Демократична България“ (ДБ), ГЕРБ и ДПС.

Лорер допълни, че на хората, на българите им е трудно да разберат същината на тази реформа. Всъщност тя се състои в нещо много просто, обясни той:

„Ако искаме в България да има върховенство на закона, той да важи за всички, дори за политиците, съдиите трябва да бъдат независими, най-вече от политиците. В конституционния модел на България от 1991 г. те се избират от Висшия съдебен съвет (ВСС), където има депутатска квота, прокурори. Съответно съдиите се влияят от тях. Това, което променихме, е ВСС да има мнозинство на съдии, които избират висшите съдии. Което означава, че отсега нататък съдиите ще се избират без сериозно доминиращо влияние на парламента. И след време, когато тази система проработи, тези независими съдии, дай Боже, ще започнат да съдят независимо.“

Европа ни препоръчва тази реформа от десетилетия.

Даниел Лорер се надява в следващия български парламент да бъде постигнат конструктивен разговор с политическо мнозинство и да бъде избран нов ВСС. Някои от съдиите в него без съмнение ще бъдат сменени. Но филтрирането ще отнеме време. Лорер смята, че е възможно след пет години поне висшите съдии да бъдат наистина политически независими.