Вчерашното решение на централната банка на Великобритания да запази основния лихвен процент непроменен на 16-годишен връх от 5,25 %, повдига въпроса дали затягането на паричната политика в Европа не е приключило.

Очаква се първото намаление на лихвите на Острова да стане през август.

В България картината се различава от тази в останалите държави. Някои анализатори и пазарни участници очакват цената на кредитирането да се повиши, особено с оглед на ситуацията на пазара на недвижими имоти. Не е ясно обаче как перспективата за влизане в еврозоната би могла да повлияе върху такова развитие.

В началото на май Българската народна банка обяви основен лихвен процент от 3,78 процента. БНБ не го определя, а го изчислява въз основа на данни от банковия пазар. В предишни периоди подобна е била стойността на ОЛП в началото на 2009 г., когато показателят вървеше надолу и около средата на предкризисната 2007 година.

Минималните задължителни резерви (МЗР) на банките остават на ниво от 12 процента.

Пазарите очакват около три намаления на основния лихвен процент през тази година в еврозоната, припомня Ройтерс в обзорна статия за тенденциите в монетарната политика по света. Средната инфлация в 20-те страни членки на ЕС, използващи еврото, е близо до целта от 2 %, на фона на анемичен растеж. Прогнозите са, че Европейската централна банка (ЕЦБ) ще понижи цената на кредитирането на заседанието си през юни във Франкфурт.

„Европейските централни банки също така се подготвят да се разграничат от Федералния резерв на САЩ, намалявайки лихвените проценти през следващите месеци, залагайки на това, че инфлацията ще се окаже по-малко упорита, отколкото в САЩ, където търсенето е по-силно“, коментира британският „Файненшъл таймс“.

Федералният резерв на САЩ поддържа лихвен процент в най-голямата световна икономика между 5,25 % и 5,5 % от юли 2023 г. насам. Някои служители на Фед са потвърдили, че в крайна сметка предстои намаляване на лихвите. Първи подобен ход се очаква през септември, посочва Ройтерс.

Още през март Швейцарската национална банка (SNB) изненадващо понижи основния си лихвен процент с четвърт пункт до 1,5 процента. Пазарът очаква Швейцария да намали лихвите и през юни.

В сряда централната банка на Швеция Riksbank също понижи лихвения процент за заемните средства от 4 % на 3,75 процента. Банката обяви, че ще продължи с този курс, ако инфлацията в страната продължава да бъде умерена.

На 3 май Централната банка на Норвегия (Norges Bank) запази цената на кредитирането от 4,5 % и предупреди, че е възможно тя да остане на това ниво "по-дълго, отколкото преди се е смятало". Икономиката в скандинавската страна остава силна, а базовата инфлация е на ниво от 4,5 %, значително надхвърляйки целта от 2 процента.

Намаление на лихвите се очакваше през септември, но прогнозите към момента са, че промяна няма да има преди декември или дори преди началото на следващата година.

През март Японската централна банка (BoJ) повиши лихвените проценти от негативната територия, на която те се намираха с първо увеличение от 17 години насам. Това доведе до ново 34-годишно дъно за йената и до намесата на правителството на Япония, което подкрепи валутата си.

Гуверньорът на централната банка Казуо Уеда обяви, че регулаторът може да предприеме действия, ако слабата йена доведе до ръст на инфлацията.

През март инфлацията в Канада се повиши до 2,9 процента. Увеличението на населението стимулира икономиката, пояснява Ройтерс. Участниците на пазара виждат около 60 % шанс на понижение на лихвите през юни.

Във вторник Резервната банка на Австралия (RBA) запази цената на кредитирането на 12-годишния връх от 4,35 процента. Не се предвижда тя да бъде намалена през 2024 г. заради прогнозите за по-висока инфлация и предстоящи данъчни облекчения през юли. Същевременно пазарите на фючърси оценяват като слаба вероятността за ръст на лихвите през август.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) обяви тази седмица, че инфлацията в Нова Зеландия, която е на ниво от 4 %, вероятно ще остане над целта на централната банка, определена между 1 % и 3 процента. Инвеститорите, от своя страна, не очакват по-ниски лихви преди октомври или ноември.