Икономиката на Великобритания се възстановява с ръст, който е по-висок от очакванията през първото тримесечие на годината. Това съобщиха днес световните медии.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната е нараснал с 0,6 % за периода, след като в последните три месеца на 2023 г. беше регистрирано свиване с 0,3 процента. Официалните данни сочат широко укрепване най-вече на ключовия за страната сектор на услугите.

Икономиката остана слаба през последната година

Това слага край на "техническата рецесия", по израза на икономистите, коментира „Асошиейтед прес“.

Икономическият ръст е по-висок от прогнозираните 0,4 % и е най-силният от четвъртото тримесечие на 2021 година насам. Развитието идва след две тримесечия на леко свиване на БВП.  

Все пак АП отбелязва, че въпреки това британската икономика почти не е нараснала за последната година, спъвана от основния лихвен процент, който се намира на 16-годишен връх от 5,25 процента.

Ще намали ли централната банка лихвите?

Гуверньорът на централната банка Андрю Бейли допусна, че е възможно лихвите да бъдат намалени през юни, ако инфлацията продължава да се понижава. През март тя спадна до 3,2 %, което е най-ниското ѝ ниво от две години и половина насам. Целта за банковия регулатор е овладяването на инфлацията в рамките на 2 процента.

Централната банка е оптимистична и за развитието на икономиката. Тя прогнозира увеличение на БВП с 0,5 % за 2024 г., което е два пъти повече от очакваното през февруари.

Икономическият ръст е добра новина за британския премиер Риши Сунак, коментира германската АРД. Според социологическите проучвания министър-председателят и неговата консервативна партия се намират далеч зад опозицията. С оглед на следващите парламентарни избори, Сунак обяви икономиката и завръщането към растежа за централна тема.