Сепаратистите в испанската автономна област Каталуня претърпяха сериозно поражение на регионалните избори.

За първи път от повече от десетилетие те няма да имат мнозинство за съставянето на правителство.

Това сочат резултатите след почти пълното преброяване на бюлетините.

Първа с 42 места е Социалистическата партия на Каталуня (СПК) – местният филиал на управляващата на национално ниво Испанска социалистическа работническа партия (ИСРП). Тя се оглавява от Салвадор Иля, който е и вероятният следващ регионален премиер.

Главната сепаратистка сила – партията „Жунтс“ („Заедно“) на Карлес Пучдемон, ще има 35 депутати. По-радикалната Републиканска левица на Каталуня (РЛК), която досега бе управляваща, ще има едва 20 представители. Така двете главни партии, борещи се за независимост на най-богатата автономна провинция на Испания, няма да могат да съберат необходимите 68 депутати за абсолютно мнозинство в 135-членния парламент в Барселона.

Карлес Пучдемон бе регионален премиер до 2017 г. Той бе свален от централната власт в Мадрид, след като ръководеният от него парламент обяви независимост. Срещу него се води дело за сепаратизъм и той избяга в Белгия. Пучдемон бе депутат в досегашния Европейски парламент, който приключи мандата си през април.

Резултатите са успех за испанските социалисти и премиера Педро Санчес, който само преди две седмици имаше намерение да подава оставка. Салвадор Иля обяви началото на нова епоха в Каталуня и също така изрази намерение да бъде следващият регионален премиер.

Социалистите обаче също не спечелиха необходимото им мнозинство, за да управляват сами. Те ще трябва да търсят коалиция.

Изборите в Каталуня донесоха голям успех и на консервативната Народна партия (НП) – главната опозиционна сила в Испания. От едва трима депутати в досегашния регионален парламент тя ще има вече 15.

Въпреки поражението обаче Карлес Пучдемон не се отказва отново да управлява Каталуня.

„Резултатът е добър. Ние сме единствената бореща се за независимост сила, която увеличи своите гласове и депутати (от 33 на 35 – б.р.) и поемаме произлизащата от това отговорност“, коментира той.

Но веднага допълни, че това не е достатъчно, за да бъдат компенсирани загубите на другите сепаритистки партии.

Бъдещето на Пучдемон е неясно. Преди вота той се зарече, че ще напусне политиката, ако не бъде избран за премиер на Каталуня.

Сепаратистите обаче могат да свалят правителството в Мадрид. Социалистите на Педро Санчес разчитат на подкрепата на Пучдемон, след като постигнаха сделка, включваща предоставянето на амнистия на осъдени сепаратисти. ИСРП няма мнозинство.