Нов скандал разтърси "Евровизия", пише „Политико“.

Вчера Европейската комисия се разгневи от забраната знамето на ЕС да се развява на съботния финал на песенния конкурс. Решението бе взето от Европейския съюз за радио и телевизия (EBU).

Няколко часа по-късно стана ясно, че EBU е отстранил две десни политически сили от Европейския парламент от дебата, организиран от "Евровизия", който трябва да се състои на 23 май.

Става дума за крайно дясната група „Идентичност и демокрация“ и дясната Европейски консерватори и реформисти (ЕКР). Към първата група се стремеше партия „Възраждане“, но вероятно няма да се присъедини. Член на втората група е ВМРО, която имаше двама депутати в последния Европейски парламент – Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков. Те са кандидати и на предстоящите европейски избори.

Мотивът на EBU е, че двете групи нямат издигнат официален кандидат за председател на Европейската комисия. От организацията поканили пет политически групи – Европейската народна партия (ЕНП), социалистите, либералите, умерените „зелени“ и радикалната левица.

„Виждаме, че има цензура в европейските обществени радио- и телевизионни оператори“, коментира датският крайно десен евродепутат Андерс Вистисен.

Той представляваше ИД на първия дебат между водещите кандидати в Маастрихт през април.

Проучванията показват, че крайната десница ще стане третата политическа сила в Европейския парламент след изборите, които ще се състоят във всички страни членки от 6 до 9 юни.

В момента евродепутатите от другите сили са изградили санитарен кордон около ИД. Представители на тази група не бяха допуснати да оглавят парламентарни комисии и да водят преговори по законодателни досиета.

На дебата в Маастрихт Андерс Вистисен се зарече да уволни 10 000 служители на европейските институции, като започне от председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен.

ИД и ЕКР отхвърлят номинирането на водещ кандидат, или Spitzenkandidat. То няма формата на закон, носе е превърнало в неписано правило. То повелява водещият кандидат на политическата сила, събрала най-много гласове на изборите, да оглави ЕК. През 2019 г. обаче системата бе „убита“ от френския президент Еманюел Макрон. И вместо германския християндемократ Манфред Вебер начело на Комисията бе избрана сънародничката му Урсула фон дер Лайен.

Сега Фон дер Лайен е кандидат на ЕНП. Социалистите издигат Никола Шмит от Люксембург, който в момента е еврокомисар по заетостта.

„Зелените“ имат двама кандидати – нидерландецът Бас Ейкхаут и германката Тери Райнтке.