Държавният департамент на САЩ подкрепи продължаването на диалога по спорните въпроси между Северна Македония и съседките ѝ България и Гърция.

Изявлението идва в отговор на въпрос на македонската редакция на Voice of America дали България заплашва американски и западни интереси, като блокира присъединяването на Скопие към ЕС заради исторически претенции.

"Подкрепяме продължаването на диалога между Северна Македония и България, който е заложен в общия ангажимент за бъдещето на Северна Македония като пълноправен член на ЕС", заявиха от пресслужбата на Държавния департамент.

Вашингтон също така призова за продължителни усилия и реформи, необходими за постигането на напредък в присъединяването и пълноправното членство на Северна Македония в Европейския съюз.

Македонската секция на VOA припомня, че София настоява за включването на българите в Конституцията на страната като предварително условие за започване на преговори за присъединяване към Европейския съюз.

България, Гърция и ЕК реагираха

В понеделник президентът Румен Радев и служебният премиер Димитър Главчев заявиха в отделни изявления, но едновременно, че изявленията и поведението на представители на Скопие противоречат на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., както и на други подписани международни договори. 

Българската реакция дойде, след като новоизбраната президентка на Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова заяви, че ще зачита Конституцията и ще отстоява независимостта на Македония, използвайки името на страната отпреди подписването на Преспанското споразумение с Гърция от 2018 година. Това стана при встъпването ѝ в длъжност в Скопие в неделя. 

Атина също реагира, като свърза напредъка на Северна Македония към ЕС с пълното прилагане на Преспанското споразумение, подчертавайки значението на „използването на конституционното име на страната“. След подписването на документа през 2018 г. Гърция подкрепи перспективите на съседката си за присъединяване към НАТО и ЕС.

Европейската комисия също разпространи изявление след думите на Силяновска-Давкова.