Шефът на украинското военно разузнаване Кирил Буданов заяви, че е много песимистичен за случващото се на фронта. "Ситуацията е на ръба", казва генералът пред "Ню Йорк Таймс" в интервю от бункер в Харков.

"С всеки изминал час ситуацията се приближава към критична."

"Русия разшири фронта с 200 км"

Буданов предполага, че руските атаки в североизточната част на страната имат за цел да разтегнат и без това тънките резерви от украински войници и да ги отклонят от други битки. Според Буданов украинската армия се опитва да изтегли войските си от други фронтови райони, за да засили отбраната си в североизточната част на страната. Но било трудно да се намерят още хора.

"Всичките ни войници са или тук, или в Часив Яр", каза той. "Разположил съм всичко, с което разполагаме. За съжаление, не ни е останал никой в резерв."

Според Буданов целта на руснаците в североизточната част на страната е да създадат паника и объркване в региона. "В момента нашата задача е да стабилизираме линията и след това да започнем да ги изтласкваме обратно през границата", каза той и добави, че притокът на украински резервисти е успял "частично да осуети плановете им". Буданов очаква Русия да предприеме нова атака по-северно от Харков, в Сумска област.

Напредък на Русия в Харковска област

"От НАТО чуваме, че има основания за безпокойство"

Руските войски напредват в Харковска област от няколко дни и съобщават за превземането на няколко украински села. В понеделник сраженията се разразиха в покрайнините на Вовчанск, малък град на около осем километра от руската граница. Според украински съобщения градът е бил засегнат от руски въздушни удари.

"Те хвърлят по пет-седем бомби на всеки три минути", цитира New York Times лейтенант Денис Ярославски, който командва сражаващо се там подразделение.

От месеци украинците страдат от огромен недостиг на оръжия и боеприпаси. Едва преди три седмици, след месеци на умуване, Конгресът на САЩ одобри военна помощ на обща стойност около 60 млрд. долара.