Страните членки на ЕС подкрепят постигнатото миналата седмица политическо споразумение за използването на неочакваните печалби от замразените руски активи за Украйна.

Това съобщи белгийският министър на финансите Винсент Ван Петехем. Той говори след съвет „Икономически и финансови въпроси“ (ЕКОФИН) в Брюксел. В момента Белгия е ротационен председател на Съвета на ЕС.

Парите ще засилят отбранителните способности на Украйна и ще подкрепят усилията за нейното възстановяване от руската агресия.

Споразумението предвижда 90 на сто от печалбите да отидат за военна подкрепа за Украйна по линия на Европейския механизъм за подкрепа на мира (ЕМПМ). Останалите 10 на сто ще бъдат за бюджета за Механизма за Украйна и са за невоенна помощ.

„Споразумението трябва да бъде формално одобрено идната седмица“, увери Ван Петехем.

Същевременно Съветът днес подкрепи положителната оценка на Европейската комисия за украинския план за реформи. Това ще позволи по-нататъшното отпускане на заеми, грантове и гаранции по Механизма за Украйна, възлизащи на общо 50 милиарда евро.

Следващата стъпка е изплащането на предварително финансиране в размер на 1,9 милиарда евро, допълни изпълнителният зам.-председател на Европейската комисия Валдис Домбровскис. Това ще стане веднага след подписването на споразумението за заема. Очакват се още две плащания през тази година, които ще бъдат извършени през септември и ноември.

Домбровскис припомни също, че миналата седмица Комисията прие предложението за 14-и пакет санкции срещу Русия. Той е насочен към още по-голямо отслабване на руския военно-промишлен комплекс и приемането на допълнителни мерки срещу заобикалянето на санкциите.

„От жизнено значение е да се поддържа натискът върху Русия чрез стриктно прилагане на санкциите в сътрудничество с международните ни партньори. Надяваме се на бързо споразумение на страните членки за този пакет“, допълни еврокомисарят.

В заседанието по видеовръзка участва и украинският финансов министър Сергий Марченко.

ЕС не очаква, че смяната на руския министър на отбраната ще промени природата на режима на Владимир Путин и неговата агресивна империалистическа политика, отговори Валдис Домбровскис на журналистически въпрос. От тази гледна точка не се очакват значителни промени.

„Това означава, че трябва да продължим курса, като осигуряваме цялата необходима подкрепа за Украйна – финансова, икономическа, военна, политическа. И трябва да продължим да оказваме натиск върху агресора Русия“, каза той.

ЕК: Политическата стабилност у нас е важна за влизането ни в еврозоната

България е представена от вицепремиера и министър на финансите Людмила Петкова. Вчера тя се срещна с евроомисаря по икономиката Паоло Джентилони и председателя на Еврогрупата Паскал Донахю. С тях тя обсъди политическата ситуация и последните развития във връзка с практическата подготовка и изпълнението на условията и критериите за интегриране на България към еврозоната, съобщиха от финансовото министерство в Сохия.

Джентилони и Донахю приветстваха последователните усилия на служебното правителство, като наблегнаха върху значението на политическата стабилност за успешното финализиране на процеса по присъединяване.