Руският президент Владимир Путин, в интервю, публикувано преди посещението му в Пекин, обяви, че подкрепя мирния план на Китай за войната в Украйна, предаде Ройтерс, на която се позовава БТА.

Пред китайската новинарска агенция "Синхуа" той твърди, че Пекин разбира причините за кризата в тяхната цялост.

Путин казва още, че Русия е отворена към диалог и преговори за решаването на конфликта, който трае вече повече от две години.

Китайският план и принципите, публикувани миналия месец от китайския лидер Си Цзинпин, отчитали факторите зад конфликта.

"Оценяваме положително подхода на Китай към решаването на украинската криза", е казал Путин пред "Синхуа" съгласно текста на интервюто на руски език, публикуван на уебсайта на Кремъл.

"В Пекин наистина разбират причините за кризата и глобалното ѝ геополитическо значение", каза още руският лидер.

Допълнителните принципи за решаване на кризата, които Си Цзинпин изложи в рамките на преговорите си с германския канцлер Олаф Шолц, са реалистични и конструктивни стъпки, които развиват идеята, че е необходимо манталитетът от Студената война да бъде преодолян, изтъква Путин.

Преди повече от година Пекин публикува план от 12 точки, съдържащ общи принципи за слагане на край на войната в Украйна. 

Путин подписа късно снощи указите за назначаването на министрите в новото правителство, предаде Ройтерс, като се позова на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков.

Песков заяви, че Путин планира късно съвещание с новото правителство.

Информацията за назначаването на новото правителство дойде под формата на списък с имената на назначените за министри, който не е придружен от коментар, отбелязва Ройтерс.