Европейскатга комисия призова Грузия да отмени приетия на трето четене днес закон за чуждестранните агенти, станал известен като „руски закон“.

„Приемането му се отразява отрицателно върху пътя на Грузия към ЕС. Изборът за пътя напред е в ръцете на Грузия. Призоваваме грузинските власти да отменят закона, да потвърдят ангажимента си към пътя към ЕС и да отбележат напредък с необходимите реформи“, гласи изявления на върховния представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел и Комисията.

По-рано САЩ предупредиха, че може "да преоценят фундаментално" отношенията си с Грузия заради спорния закон, предаде Франс прес, на която се позова БТА.

"Дълбоко обезпокоени сме", каза говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер. Тя изрази очакване грузинската президентка Саломе Зурабишвили да наложи вето на закона и добави, че все още не е ясно дали парламентът ще се опита да го преодолее.

Законът мина на трето четене с подкрепата на 84-ма от 150-те депутати в еднокамарния грузински парламент. Сега той отива за подпис при президентката, която вече даде да се разбере, че ще наложи вето. То обаче може да бъде преодоляно от парламента, където управляващата партия "Грузинска мечта" и нейните съюзници имат мнозинство, отбелязва Ройтерс.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Ведант Пател призова грузинското правителство "да промени курса", съобщи още АФП.

Законът за чуждестранните агенти излага на риск отношенията на Грузия със Съединените щати, додаде помощник държавният секретар Джеймс О'Брайън, цитиран от Ройтерс.

Той даде да се разбере, че Вашингтон може да спре изцяло помощта за Тбилиси, ако грузинското правителство разглежда американската администрация като противник, а не като партньор.

Ако има насилие срещу хора, протестиращи срещу закона, САЩ ще наложат санкции на отговорните представители на грузинските власти, предупреди О'Брайън.

Говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова обвини Запада, че стои зад протестите в Грузия, предаде ТАСС.

Западните куратори измамиха и хвърлиха на барикадите протестиращите срещу закона за чуждите агенти, написа Захарова в своя канал в "Телеграм". Тя публикува видеозапис, на който демонстранти прибягват към агресия срещу репортер на руската телевизия "Звезда".

Грузинското министерство на вътрешните работи междувременно съобщи за 13 задържани демонстранти днес.

Хиляди демонстранти блокираха тази вечер едно от възловите кръстовища в столицата Тбилиси, предаде Ройтерс, като се позова на очевидци.