Вие се борите за свободния свят. 

Това обяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън по време на изненадващо посещение в сутеренен бар в Киев. Той се присъедини към групата 19.99 на сцената на Barman Dictat и с червена китара в ръка участва в изпълнението на "Rockin' in the Free World" на Нийл Йънг - рок хит от 1989 г., издадено точно преди падането на Берлинската стена.

"Вашите войници, вашите граждани – особено на североизток, в Харков – страдат изключително много. Но те трябва да знаят, вие трябва да знаете, че Съединените щати са с вас, голяма част от света е с вас и те се бият не само за свободна Украйна, но и за свободния свят. И свободният свят също е с вас", каза Блинкън преди да започне песента.

Преди това Блинкън бе повикан на сцената от фронтмена на 19.99 Дмитрий Темний, който го представи като "голям приятел на Украйна".

След изпълнението на "Rockin' in the Free World" вокалистът обяви, че е впечатлен от китарните умения на държавния секретар на САЩ.

"Той свири добре", изтъкна Темний.

Блинкън е първият високопоставен американски служител, който пътува до Украйна, след като миналия месец Конгресът на САЩ прие пакет от военна помощ от 61 милиарда долара.

Подкрепата бе забавена с месеци заради твърдите тръмписти в Конгреса, които блокираха провеждането на вота в долната камара, където републиканците имат мнозинство. През това време руснаците окупираха ключови територии в Донбас, включително - Авдеевка, край който се водиха боеве още от 2014 г.