През октомври Владимир Путин едва се е спасил от атака на украински дрон. След като руският автократ посетил имението си в Сочи, само ден по-късно дрон камикадзе ударил местната хеликоптерна площадка, съобщава украинската информационна служба "Правда".

Летището се намира само на 12 км от имението на Путин и редовно се използва от руския президент за посещение на вилата му във ваканционния курорт Сочи. Опитът за нападение вероятно е извършен на 1 октомври, само ден след срещата на Путин с президента на Казахстан Касим-Шомарт Токаев. „Правда“ се позовава на наскоро публикуван доклад на украинските тайни служби.

Новоразработеният украински безпилотен самолет с далечен обсег на действие "Лиути" по това време вероятно е изпълнил едва втората си бойна мисия и вече се е доказал като изключително ефективен при поразяването на цели дълбоко в сърцето на Русия. И то там, където вреди и на Путин.

"Ударихме хеликоптерната им площадка и повредихме няколко хеликоптера. Но отначало не разбрахме, че Путин се е срещнал с Токаев там в деня преди нападението ни над Адлер. Путин се намираше на 12 километра от мястото, където беше извършено второто нападение в Лютич. По-късно това ни беше потвърдено", заявиха пред "Правда" представители на украинското разузнаване.

И за руснаците нападението е било шок. Защото освен Сочи, мишена на нападението беше и Санкт Петербург.

"Когато дронът удари Сочи, хората предположиха, че идва от кораб или от планините в Грузия. Те нямаха представа, че е дошъл от Украйна. И тогава той изведнъж удари Санкт Петербург - на практика в другия край на страната. Очевидно това е било шок за руснаците", заявиха от тайната служба пред "Правда".