До 23 май на различни локации в София се провежда 17-то поредно издание на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“.

За да се запознаят с българската танцова сцена, в страната пристигат над 40 международни гости - селекционери на водещи танцови фестивали и институции, както и критици и танцови изследователи от цял свят, съобщават организаторите.

Мотото на тазгодишното издание на фестивала е „Повече от един танц“, а тримата съоснователите на фестивала, артистите Ива Свещарова, Вили Прагер и Стефан А. Щерев, обясняват защо:

„В света на 17-ия „Антистатик” танцът не е просто акт на себеизразяване, а квантов скок, който преобразява не само пространството около нас, но и всеки вътрешен свят. През танца създаваме нови реалности, преодоляваме стереотипи, заличаваме погрешни представи, свързваме се с другите. Повече от един танц е нужен, за да продължим.“

На 15 май в България отново пристига нашумялото немско дуо Верена Билингер и Себастиан Шулц. След като в рамките на Романтичното издание на „Антистатик“ през 2017 г. двамата вдигнаха градусите до червено със своя „Романтичен следобед“, изучаващ хореографския потенциал на целувката, в „hip piece” те насочват вниманието върху „центъра на всички желания и съблазън, двигателя на танца“ в тялото, а именно ханшът и бедрата, обясняват организаторите.

Дните от 16 до 19 май са запазени за интензивна среща с част от най-добрите български танцови представления, създадени през последните две години, защото в рамките на 4 дни ще се проведе 4-тата Българска танцова платформа на „Антистатик“. Тя ще представи работата на 15 български артисти. На 20, 21 и 22 май фестивалът показва три представления, създадени като част от международния проект "SEEDS" - трима изявени хореографи от България, Сърбия и Румъния създават свои представления с млади, международни екипи. 

На 20 май е българската премиера на „Тела на предела“ на хореографката Йоана Марчидан (Румъния). Тя насочва вниманието към изпълнителите на независимата сцена, за да разбере повече за чувството им за принадлежност и как се справят с изтощителния ритъм на съвремието, забързан още повече от постоянно писане на проекти и страха от невидимост.  На 21 май хореографът Игор Коруга (Сърбия) се впуска в танцово изследване върху възможните начини за борба с капитализма със своето представление „Неустойчиви другари“.  На 22 май е време за новата версия на емблематичното представление на хореографа Вили Прагер (България) - “Transformability: Forever [донякъде мюзикъл]".

На 23 май 17-тото издания на „Антистатик“ завършва паметно с представлението „Танцови инструкции“ на Моритц Острушняк (Германия). В него хореографът остава верен на еклектичния си стил, в който изпълнителят на сцената неусетно преминава от традиционния танц шуплатлер до балетния скок grand jeté, от работа с краката като при бокса до движения от брейка, от балетен реверанс до скачане на въже, докато неспирният ритъм, задаван от дишането, скачането и звуковата среда обвързва всички тези противоречащи си елементи по неразривен начин в едно цяло. 

Организаторите са предвидили специален фестивален билет на цена от 90 лева, даващ достъп до 10 събития от програмата на Българската танцова платформа, съобщават от там.