Централната избирателна комисия (ЦИК) отстрани кандидат за евродепутат заради канадски адрес. Върховният административен съд (ВАС) обаче го върна в листата. ЦИК пък, меко казано, не е съгласна с решението на съда, което е окончателно, и дори може да се опита да рестартира процеса.

На заседанието на изборния орган във вторник казусът бе докладван с половин уста от зам.-председателя Росица Матева. Тя изчете само номерата на делото и на решението на ВАС, обявено в същия ден.

„Докладвам го за запознаване. Моля да се запознаем всички с него и да обсъдим в работен порядък какви действия ще предприемем“, каза лаконично Матева.

На заседанието на ЦИК тази сутрин проблемът не бе коментиран. Очаква се това да стане по-късно днес или утре след неофициално обсъждане между членовете на органа.

Случаят засяга третия в листата на коалиция „Синя България“ Христо Костов. На 7 май ЦИК регистрира кандидат-депутатите на формацията, но отказа да одобри номинацията на Костов.

„От извършената проверка на кандидатската листа се установява, че лицето Христо Атанасов Костов към дата 9 декември 2023 г. е с настоящ адрес в Канада и той не отговаря на условието да бъде избиран за член на Европейския парламент от Република България, тъй като настоящият му адрес е извън територията на Република България и извън територията на друга държава – членка на Европейския съюз, към 9 декември 2023 г., предвид което следва да бъде отказана регистрацията на кандидата под № 3 от кандидатската листа“, се посочва в решението на ЦИК.

В случая се съблюдава изпълнението на чл. 351, ал. 1 от Изборния кодекс, според която се изисква кандидатите да имат постоянен адрес в България и да са живели най-малко през последните шест месеца у нас или в друга държава - членка на Европейския съюз.

Последвала е жалба във ВАС от страна на „Синя България“. От коалицията са представили данни, че към 9 декември Христо Костов е имал настоящ адрес в Испания – в столицата Мадрид. Освен това според личната му карта той е с постоянен адрес у нас – в град Варна.

Как ЦИК е установила, че Костов живее в Канада, не се разбира, но по принцип тези проверки се извършват от Главна дирекция ГРАО към регионалното министерство.

Защо Централната избирателна комисия отказва да изпълни решението на съда, към този момент не е ясно. Росица Матева, която е говорител на ЦИК, не отговори след телефонно позвъняване.

Според неофициална информация членове на изборния орган са възмутени от решението на ВАС, което обезсмисляло закона за гражданската регистрация. Възможно е дори да бъде направен опит делото да бъде възобновено. Това обаче е сложно от юридическа гледна точка, защото все пак става въпрос за окончателно съдебно решение.

Казусът донякъде напомня на емблематичния случай с канадския паспорт на Кирил Петков. Тогава Конституционният съд обяви, че назначението за служебен министър на икономиката е било в разрез с основния закон. Петков бе направил постъпки за отказ от канадското гражданство, но се оказа, че е сторил това със закъснение.