Канадската писателка Алис Мънро, лауреат на Нобелова награда за литература за 2013 г., почина на 92 години, съобщи Ройтерс. Агенцията се позовава на публикация в канадското издание "Глоуб енд мейл", информира БТА.

Мънро запази дискретния си начин на живот независимо от множеството литературни отличия, съобщи АФП по повод смъртта на писателката.

Носителката на Нобелова награда за литература за 2013 г. страдаше от деменция повече от дванайсет години. 92-годишната Мънро е починала в дом за възрастни хора в Онтарио, съобщи канадска медия.

Мънро става известна с разказите си, описващи селския живот в Онтарио, които бяха сравнявани от критиците с творчеството на руския писател от 19-и век Антон Чехов. 

Сборникът ѝ с разкази "Танцът на щастливите сенки", публикуван през 1968 г., получава наградата на генерал-губернатора на Канада. 

Тя е носителка на множество отличия, а разказите ѝ излизат в престижни списания като "Ню Йоркър" и "Атлантик монтли". Всевиждащият разказвач в творчеството й я доближава до стила на Чехов, коментира литературната критичка Синтия Озик. 

Разказът "Далеч от нея" става основа за сценарий на едноименния филм от 2006 г., номиниран за две награди "Оскар". 

През 2009 г. Алис Мънро получава международната награда "Букър".