Той отново е начело на правителството едва от края на октомври. Но за това кратко време Роберт Фицо промени курса на Словакия повече, отколкото през предишните си три мандата, коментира германската тв ARD. Това се отнася за вътрешната политика, за назначенията на висши постове в полицията и съдебната система, за отношенията му с критични медии и неправителствени организации и за плановете му за реформа на наказателното право, но също така и за външната политика на държавата-членка на ЕС и НАТО.

Малко преди да замине за съседна Украйна през януари, левият националист провокира с проруска реторика. Той заяви, че Украйна не е суверенна държава, а напълно контролирана от САЩ и че Словакия щяла да блокира присъединяването на страната към НАТО, тъй като то щяло да стане "основание за трета световна война".

59-годишният президент не пожела да пътува до Киев

Той обаче изрично подчерта, че не се страхува да пътува до Киев, тъй като там няма война, а нормално ежедневие.

Въпреки това словашкият премиер предпочете да се срещне с украинския премиер Денис Шмихал в Ужгород - точно от другата страна на общата граница - и официалните изявления на Фицо по време на срещата бяха различни. Между двете страни има различия в мненията, но Словакия ще продължи да предоставя хуманитарна помощ и няма да възпрепятства частните оръжейни сделки. Според експертите те отдавна са много по-важни от държавните доставки, тъй като складовете на словашката армия са почти празни, а проевропейските предшественици щедро предоставяха оръжия на Украйна още от началото на руската инвазия. Фицо иска да подкрепи програмата на ЕС за подпомагане на Украйна в размер на 50 млрд. евро, както и преговорите за присъединяване към ЕС.

Словашкият министър-председател направи подобни коментари и по време на срещата си с германския канцлер Олаф Шолц в Берлин.

На страната на Орбан

На друга среща обаче Фицо демонстрира съвсем различен тон. На първата си среща с унгарския министър-председател Виктор Орбан той разкритикува европейската политика спрямо Украйна и описа позицията си по въпроса с думите "осъдени сме да работим заедно", но и "да успеем". Левият националист Фицо и десният националист Орбан се съгласиха с критиките си и по други въпроси - например пакта на ЕС за миграцията. Фицо също така увери Орбан в подкрепата си спрямо Брюксел по отношение на върховенството на закона - въпрос, по който Унгария намери нов съюзник в Словакия, след като правителството на PiS в Полша беше свалено от власт. Фицо на свой ред разчита на подобен жест от страна на Орбан: Братислава също планира да реорганизира върховенството на закона и е изправена пред подобна конфронтация с ЕС като Унгария.

Ускорена реформа на наказателното право

Фицо даде да се разбере още преди парламентарните избори през есента, че ако успее да състави правителство за четвърти път, първо ще промени наказателното право и ще премахне специалната прокуратура - институцията, която се занимава с корупционни престъпления по високите етажи на властта, включително в обкръжението на самия сегашен премиер. През 2018 г. той подаде оставка след масови протести срещу него. След поръчковото убийство на журналиста Ян Куциак и годеницата му Фицо беше възприеман като лицето на корумпираната Словакия, за която младият разследващ журналист беше писал. Това убийство също беше разследвано от специалната прокуратура. От гледна точка на премиера обаче тя е политизирана и не може да бъде реформирана, тъй като предишното правителство постави начело на нея през 2020 г. заклет противник на Фицо.  Някои юристи подкрепят реформата на премиера по принцип, но не и в най-дребните детайли - сред тях е бившият министър на правосъдието Вилям Карас. Едуард Бурда от университета "Коменски" в Братислава смята, че предишното консервативно правителство, чиито хаотични действия мнозина обвиняват за възраждането на Фицо, наистина е завело политически мотивирани и прекомерни производства срещу хората на сегашния премиер. Експертите отдавна призовават за корекции в наказателното право, по-специално за намаляване на понякога драконовските наказания - но не прибързано и в полза на лагера на Фицо, особено в случаите на корупционни престъпления, както сега основно се планира.

Сваленият вече от длъжност специален прокурор Даниел Липсик изтъква успехите си: до 2020 г. не са били преследвани влиятелни лица. "След това бяха образувани наказателни производства до най-високите нива на политиката, съдебната система и бизнеса." Някои от тези производства сега вероятно ще бъдат прекратени, ако давностният срок бъде съкратен, например срещу бившия полицейски началник Тибор Гаспар, който също трябваше да подаде оставка след убийството на журналиста преди шест години. Сега той седи в парламента, избран от партията на Фицо "Смер"; като именно той участва в оформянето на реформата на наказателното право. Проевропейската опозиция я описва като "промафиотски пакет" и "обща амнистия" за хора, близки до Фицо. Михал Симека от "Прогресивна Словакия" говори за "фронтална атака срещу върховенството на закона". От декември насам либералният лагер организира протести във всички големи градове в Словакия, като седмица след седмица мобилизира десетки хиляди хора в цялата страна.   

Предупреждения от Брюксел

Европейската комисия също предупреди Фицо срещу необмислени намеси в областта на върховенството на закона. Според еврокомисаря по правосъдието Дидие Рейндерс се говори за процедури и санкции, подобни на тези срещу Унгария, а Европейският парламент осъди с голямо мнозинство словашките предложения за реформи. Европейската прокуратура разкритикува факта, че Словакия вече няма да е в състояние да се бори ефективно с незаконното присвояване на средства от ЕС, а словашкият министър-председател сега, по собствените му думи, е отговорил на критиките си в Брюксел и Братислава с компромис: някои наказания например ще бъдат отново увеличени. Освен това реформата трябва да влезе в сила едва в средата на март. Първоначално това беше планирано за януари. За опозицията обаче това си остават чисто "козметични" промени.