71-годишен мъж е нападателят на словашкия премиер Роберт Фицо, според неофициална инфомация на медиите в страната. Полицията все още не е излязла с подробности около атентата към 21,30 часа българско време. Операцията на простреляния тежко с няколко куршума Фицо продължава. Той е бил в съзнание, докато го транспортираха  с хеликоптер до най-близката голяма болница в Банска Бистрица преди повече от пет часа.

Според словашките медии, цитирани и от "Гардиън", нападателят е бивш охранител в мол, автор на три стихосбирки и член на Словашкото общество на писателите. Новинарският сайт „Денник Постой“ съобщава, че заподозрян за нападението е Юрай Цинтула. Медията твърди, че преди инцидента той е крещял на приближаващия се премиер. Веднага след това проехтели изстрелите. Нападателят е задържан от присъстващите полицаи в Националната криминална агенция.

През 2016 г. Цинтула става жертва на нападение в търговски център в Левице, когато е нападнат от млад мъж под въздействието на наркотични вещества. Тази случка го вдъхновява да говори открито за насилието, така че по-късно той публикува документ в интернет, наречен "Срещу насилието".  По ирония на съдбата обаче сега Цинтула се оказа от противоположната страна на закона, съобщава Aktuality.sk.

Заподозреният от Левице се занимава активно с изкуство, като издава няколко стихосбирки. Бил е и член на Съюза на словашките писатели. Някои от неговите литературни произведения разкриват противоречиви възгледи за ромите.

Оръжието е било законно притежавано, пише изданието Atkuality.sk като цитира неговия син. "Нямах абсолютно никаква представа какво възнамерява да направи баща ми, какво е планирал, какво стана", казва мъжът.

Мотивите за покушението остават неясни, но според словашкия вътрешен министър Матуш Шутак-Ештой те са политически. Той съобщи, че нападателят е произвел пет изстрела. Не пропусна и да хвърли вината на журналистите и политици, които разпространявали омраза в социалните медии.

Състоянието на премиера е много тежко и той се бори за живота си.