Подсъдимият за убийството на Димитър от Цалапица Рангел Бизюрев даде обяснения пред съда в Пловдив, където започна първото дело покрай тежкото престъпление. То е "по-лекото"  - пред районния съд срещу двамата близнаци Борислав и Валентин Динкови, които са обвинени за лично укривателство и подпомагане на извършителя.

По него Бизюрев е само свидетел. Пред съдебния състав Рангел разказа, че през социалните мрежи двамата с Димитър си уговорили среща след разменени обидни думи. На срещата Бизюрев отишъл с единия близнак - Борислав Динков.

Спорът между младежите прераснал във физическа разправа и Бизюрев ударил Димитър - 4 пъти в торса и един път в корема. Митко паднал и се ударил в дърво, като казал:

"Спри, много лошо ме удари".

Според пъдсъдимия, Бизюрев и Динков си тръгнали с автомобила си, но малко по-късно Рангел се върнал да провери състоянието на Митко и го открил безжизнен на около 20 метра на мястото на конфликта.

Бизюрев даде и подробно описание как са изхвърлили телефона на Димитър, качили са тялото му в колата и са го заровили.

В началото на заседанието близнаците Борислав и Валентин Динкови, които са обвинени за помагачество при убийството, отказаха да дават обяснения.

В залата предстои да бъдат разпитани множество свидетели, сред които младежи от селото, които са били в близост до мястото, както и редица експерти и психолози.

Междувременно близки и познати на Димитър Малинов проведоха пореден протест пред сградата на пловдивската прокуратура. Както е известно, убийството отприщи масово недоволство в цялата страна. Една от причините е именно, че близнаците са обвиняеми само като помагачи, а не като съучастници.

Днес стана ясно още, че Рангел Бизюрев е бил осъждан за притежание на наркотици още когато е бил 20-годишен. Самият той е привлечен като обвиняем от Окръжна прокуратура - Пловдив по изключително тежка квалификация - затова че на 20 юли миналата година в с. Цалапица умишлено е умъртвил Димитър Малинов, на 24 г., като убийството е извършено с особена жестокост.

Делото продължава и в момента, съобщи от мястото БНТ.