Европейската комисия започна поредното си антидъмпингово разследване, свързано с Китай. Този път подозренията са, че вносът на плосковалцувани продукти от желязо или стомана и на ламинати нарушава правилата на единния пазар.

Разследването започна след оплакване на европейската асоциация на производителите на стомана "Юрофер". От организацията заявиха, че европейската индустрия е загубила около една четвърт от продажбите си между 2021 г. и 2023 година, докато китайският внос за същия период се е удвоил.

Сред областите и бизнесите, свързани с Китай, които Брюксел досега е обявил, че разследва са компании за соларни панели, железопътният производител CRRC, субсидиите на Пекин за електромобили, както и достъпът на европейски доставчици на медицинско оборудване до китайския пазар.  

Разследването на вноса на ламарина, направена от стомана, ще продължи до 14 месеца. Възможно е след 7 до 8 месеца да бъдат наложени временни мита, посочва Ройтерс.

Китайската търговска камара към ЕС не е коментарала въпроса.

Вчера Съединените щати обявиха, че предстои постепенното въвеждане на тарифи върху редица китайски продукти. Сред тях са стоманата и алуминият, важни минерали, компютърни чипове, електромобили, акумулатори и компоненти за производството им, медицинско оборудване и соларни панели.