Административният съд на София нареди незабавно да бъдат преустановени действията по въвеждане на нова организация на движението по бул. "Витоша", бул. "Патриарх Евтимий" и "Проф. Фритьоф Нансен".

Съдът приема, че действията на Столичната община не се основават на административен акт или закон и следва да бъдат преустановени "безусловно", съобщиха оттам.

Решението е по искане на Сдружение "Европейски център за транспортни политики" и може да бъде обжалвано пред ВАС в тридневен срок. То обаче даде основание на групата на ГЕРБ в общинския съвет да поиска днес извънредно заседание на СОС за 23 май. Вече е започнало събирането на подписи за целта.

Антон Хекимян, сега общински съветник от ГЕРБ, аргументира искането с протестите на живущите в района и тези, които минават с коли по трасето и с по думите му, липсата на обществено обсъждане (проектът е още от времето на Йорданка Фандъкова (ГЕРБ) като кмет). "Тайно, по терлици, на тъмно, без да го обсъдят с никой", заяви неуспелият кандидат-кмет.

От групата искат на това извънредно заседание да бъде изслушан кметът Васил Терзиев, районните кметове, заместник-кметът по транспорта Илиян Павлов, за чиято оставка от партията настояват и др. Твърдят още, че никой не знаел колко струва проектът.