Александър Мумджиев днес подаде до Народното събрание уведомление за едностранно прекратяване на трудовото правоотношение с Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС), както и заявление от същата дата до главния инспектор за прекратяване на трудовото му правоотношение.

Това съобщава ИВСС. На основание подадените документи главният инспектор издал заповед, с която обявил за прекратено трудовото правоотношение на Мумджиев с Инспектората, считано от днес.

С оглед факта, че Мумджиев работеше при условията на изтекъл мандат, Народното събрание не дължи вземане на изрично решение по подадената оставка. Изявлението му до НС има уведомителен характер.

Припомняме, че Александър Мумджиев бе задържан в сряда вечерта заради сексуални намеци към камериерки в хотел във Враца.

Мумджиев бил във Враца по работа, за да провери Районната прокуратура в града. Настанил се в хотел и започнал да отправя неприлични предложения на камериерките. По информация от близки до разследването по време на престоя си той е бил в нетрезво състояние.

Александър Мумджиев е втори мандат член на Инспектората към ВСС - органът, който основно има за роля да следи и контролира правосъдната система. ИВСС всъщност е парцелиран на политически квоти, по "договорки" - Мумджиев бе предложение на БСП.

По повод инцидента бе образувано досъдебно производство от Районнната прокуратура във Враца.

Последва светкавична реакция от ИВСС и от изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов, които предложиха Народното събрание да освободи Мумджиев. След подадената оставка обаче, изглежда, че гласуване в парламента няма да е необходимо.

Досъдебното производство срещу инспектора бе образувано по чл. 325 от Наказателния кодекс, който касае непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото и хулиганство.