„Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) отказва да оттегли предложението си за извънредно заседание на Народното събрание (НС) за пенсиите. Така такова ще се състои във вторник – 21 май, от 13:00 ч. Това съобщи депутатът от „Има такъв народ“ (ИТН) Станислав Балабанов пред репортери до сградата на парламента. Днес бе свикан Председателски съвет на НС да обсъди казуса.

Според Балабанов това ще е първото извънредно заседание без предмет.

„Министерският съвет се произнесе по темата с 11-те процента увеличение на пенсиите и на практика е изпълнена задачата и нямаше никакъв смисъл от свикването на това извънредно заседание, но ПП-ДБ си настояват с цел да използват трибуната наистина за политическо говорене, пропаганда и предизборна цел, което за нас е вредно“, заяви депутатът от ИТН.

Припомняме, че във вторник над 50 депутати от „Продължаваме промяната – Демократична България“ внесоха искане за свикване на извънредно заседание при дневен ред от две точки. Едната е изслушване на министър-председателя Димитър Главчев заради възникналия казус, свързан с това с колко процента да се увеличат пенсиите от 1 юли. Втората точка е гласуване на решение за задължаване на представителите, определени от Министерски съвет в Надзорния съвет на Националния осигурителен институт, да подкрепят решение за осъвременяване на пенсиите по чл. 100 от Кодекса за социално осигуряване в размер на 11%.

Малко след това, пак във вторник, Надзорът на НОИ реши, че пенсиите ще се вдигнат с 11%, както настояват и от ПП-ДБ. Те обаче не оттеглиха искането си за извънредно заседание на парламента с аргумента, че трябва да са сигурни, че няма да има обрат по казуса.

При тази ситуация председателят на НС е длъжен да насрочи такова в 7-дневен срок.

На него Народното събрание евентуално би могло да свърши и още една работа – да отстрани члена на Инспектората към Висшия съдебен съвет Александър Мумджиев. Вчера се появиха такива призиви по повод информацията, че той се е държал непристойно по време на командировка във Враца, като отправял сексуални намеци към служителки в хотел.

Възможно е на заседанието да положи клетва и нов депутат – Ивайло Иванов от ПП-ДБ. Той влиза на мястото на починалата Петя Ставрева.

Очаквано обаче свикването на НС извънредно вече породи искания за допълнителни точки в дневния ред. Така например лидерката на БСП Корнелия Нинова обяви, че левицата ще поиска изслушвания за цената на тока.

Припомняме, че понастоящем отиващото си 49-о Народно събрание е в предизборна ваканция, преди да бъде закрито след предсрочния вот на 9 юни.

Не е изключено във вторник заседание все пак да не се състои, ако не се събере нужният кворум.