Европейската прокуратура съобщи, че поема разследването на няколко частни жалби, подадени миналата година в прокуратурата на белгийския град Лиеж, срещу осигуряването на ваксини срещу ковид за ЕС, съобщава БТА.

Прокуратурата на ЕС уточнява, че разследва случая по други доклади и жалби, както е потвърдила на 14 октомври 2022 година.

Не може да се оповестяват повече подробности за това текущо разследване, за да не се застраши изходът му, се посочва в съобщението. През май 2023 г., както предвижда белгийското законодателство, прокуратурата в Лиеж е прехвърлила копие от получените жалби на Европейската прокуратура. Прокуратурата на ЕС заключава, че жалбите се отнасят до факти, попадащи в нейната компетентност.

Предвижда се тя да се произнесе по допустимостта на частните жалби. Днес е имало заседание по този въпрос, което е било отложено за 6 декември. Европейската прокуратура пояснява, че съгласно белгийската наказателна процедура съдия-следовател има правомощието да разследва предполагаеми престъпления, ако са извършени в обхвата на неговата компетентност, или ако заподозреният пребивава на тази територия, включително при престъпления от компетентността на Европейската прокуратура. В такива случаи европейските делегирани прокурори трябва да си сътрудничат със седем определени съдии-следователи, се пояснява в съобщението.

Европейската прокуратура постоянно привлича вниманието на Европейската комисия към явната липса на съответствие с правилата за действие на прокуратурата на ЕС и белгийското законодателство, според което съдия-следовател извършва цялостно разследване. Съгласно приложимото право на ЕС, Европейската прокуратура има задача да разследва и предава на съд извършителите на престъпления, засегнали бюджета на ЕС. Една от последиците от това несъответствие е, че има отделни висящи производства пред различни съдебни инстанции по жалби, произтичащи от една и съща съвкупност от факти, се допълва в съобщението.

Разследването за придобиването на ваксините против COVID бе открито, след като омбудсманът на ЕС и множество медии не получиха достъп до съдържанието на текстовите съобщения, разменяни между председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен и представител на производителя на ваксини "Пфайзер". Бяха изразени съмнения, че придобиването на ваксините е станало на значително завишена цена. В първия предизборен дебат между водещите кандидати за следващ председател на ЕК Фон дер Лайен отбеляза по този въпрос на 29 април, че всяка от държавите в ЕС е одобрила условията по сключените договори за доставка на ваксини и е извършила плащанията със свои средства.

В доклад на Европейската сметна палата от 2022 г. се отбелязваха различни пропуски, допуснати от ЕК при осигуряването на ваксините. По повод проверките на прокуратурата на ЕС по-рано изданието "Политико" написа, че "на прицел е председателят на ЕК и е възможно Фон дер Лайен да се превърне от сигурна кандидатура за преизбиране в личност без политическо бъдеще". Според днешното съобщение на прокуратурата за отлагане на делото, решение може да се очаква няколко месеца след изборите през юни и определянето на новия председател на комисията.