Паметта ни се влошава с напредването на възрастта. Д-р Ричард Рестак, невролог и клиничен професор към Училището по медицина и здравни науки, част от Университета "Джордж Вашингтон" обаче смята, че това не е неизбежен процес.

Книгата на Рестак „Цялостно ръководство към паметта: науката за укрепване на ума“, публикувана за пръв път през 2021 година, включва описанията на упражнения за ума, навици за сън и хранителни диети, които могат да спомогнат за подобряване на паметта, разказва „Ню Йорк Таймс“. Неврологът е автор на повече от 20 книги по темата.

Работната памет е между способността за незабавно припомняне и дългосрочната ни памет. Тя е свързана с интелигентността, концентрацията и постиженията, пише американският вестник. Д-р Рестак смята това за най-важния вид памет. Според него упражненията за укрепването ѝ трябва да се практикуват всеки ден. Специалистът смята, че засилването на всички умения за запаметяване е ключово за предпазване от настъпващите по-късно проблеми с паметта.

В крайна сметка "ние сме онова, което можем да си спомним", казва той. Ето някои от съветите на д-р Ричард Рестак за развитие и поддържане на паметта в добро здравословно състояние:

Обръщайте повече внимание

Някои пропуски в паметта всъщност представляват проблеми с вниманието, а не с паметта. Ако сте забравили името на някого, с когото сте се запознали на коктейл, причината може да бъде, че тогава сте разговаряли с няколко души и не сте обърнали подобаващото внимание, когато сте чули името на човека.

"Невниманието е най-разпространената причина за трудности с паметта ", казва д-р Рестак. "Това означава, че не сте запаметили спомена по правилен начин."

Един от методите за внимание, когато научавате нова информация, като например име, е да визуализирате дадената дума. Свързването на картина с думата, казва Рестак, може да подобри способността за припомняне.

Намирайте редовни всекидневни предизвикателства за паметта

Съществуват много упражнения за памет, които може да интегрирате във всекидневието си. Д-р Рестак предлага например съставяне на списък с хранителни стоки и запомнянето му. При стигане до магазина, не изваждайте автоматично списъка или вашия телефон. Вместо това вземете нещата, които паметта ви си спомни.

"Опитайте се да съзрете храните в ума си", казва той и съветва да се консултирате със списъка едва накрая, ако е необходимо. Той добавя, че честото готвене също представлява чудесен начин за подобряване на работната памет.

От време на време се качвайте в колата, без да включвате GPS-а, и се опитвайте да се ориентирате за улиците по памет. Според неголямо проучване от 2020 г. при хората, които използват по-често GPS, се наблюдава по-стръмен когнитивен спад на пространствената памет около 3 години по-късно.

Играйте игри

Игри като бридж и шах са страхотни за паметта, но такива са и по-простите игри, казва д-р Рестак. "Любимата игра на д-р Рестак за работна памет" е "20 въпроса". При нея група (или един човек) си мисли за някого, за място или за предмет, а задаващият въпросите поставя 20 въпроса с отговори "да" или "не". Задаващият въпросите трябва да запази в паметта си всички предишни отговори.

За друго от изпитаните упражнения за памет на Рестак трябва просто химикалка и хартия или диктофон. Първо, припомнете си всички президенти на САЩ или играчите от любимия ви спортен отбор, или пък любимите ви автори. Смисълът от това е да ангажирате работната си памет, която "поддържа информацията и я придвижва вътре в ума ви", посочва Рестак, цитиран от „Ню Йорк Таймс“.

Ако сте избрали американските президенти, започнете от Байдън и се върнете хронологично назад, например до Франклин Д. Рузвелт, като ги запишете на хартия или използвате аудио запис. След това направете същото, но от Ф.Д.Р. до Байдън. След това назовете единствено президентите от Демократическата партия и после само от Републиканската. Накрая избройте държавните глави по азбучен ред.

Четете повече романи

Според д-р Ричард Рестак един от ранните индикатори за проблеми с паметта е отказът от четене на художествени произведения. "Когато хората започнат да имат затруднения с паметта, те са склонни да преминат към четене на нехудожествена литература", смята той.

През десетилетията, през които е лекувал пациенти, д-р Рестак е забелязал, че художествената литература изисква активна работа с текста. Като се започне от началото и се стигне до края ѝ. "Трябва да си спомняте какво е направил героят на стр. 3, докато стигнете до стр. 11", обяснява той.

Бъдете внимателни с технологиите

Два от трите нови грехове на паметта на д-р Рестак са свързани с технологиите.

Първият е нещо, което той нарича "технологично изкривяване".  Съхранението на всичко в телефона означава, че "вие не знаете тези неща", каза неврологът. По думите му това може да ерозира собствените ни умствени способности.

"Защо да се притеснявате да се съсредоточавате и концентрирате и да полагате усилия да визуализирате нещо, когато камерата на мобилния телефон може да свърши цялата работа вместо вас?", дава пример той.

Вторият начин, по който отношението ни с технологиите вреди на паметта, е, че последните често отвличат вниманието ни от задачата, с която непосредствено се занимаваме. "В съвременността най-голямата пречка пред паметта е разсейването", пише д-р Рестак.

И тъй като много от тези инструменти са създадени така, че да пристрастяват човека, в резултат от това ние често биваме разсейвани от тях. Хората днес могат да проверят електронната си поща, докато стриймват Нетфликс, докато говорят с приятел, или просто докато вървят по улицата. Всичко това пречи на способността да се съсредоточаваме върху настоящия момент, което е от основно значение за вътрешното кодиране на спомените.

Работете със специалист по психично здраве, ако имате нужда

Настроението ви играе голяма роля за онова, което си спомняте или не си спомняте.

Депресията например може сериозно да влоши паметта. Сред "хората, които са били насочени към невролози заради проблеми с паметта, една от най-разпространените причини е депресията", смята д-р Рестак.

Емоционалното ви състояние влияе върху вида спомени, към които се връщате. Хипокампусът (или "входният център към паметта", според невролога) и амигдалата (частта от мозъка, която управлява емоциите и емоционалното поведение) са свързани. Така че "когато сте в лошо настроение или сте депресирани, съществува склонност да си спомняте тъжни неща", обяснява д-р Рестак.

Лечението на депресията – по химичен път или чрез психотерапия - също често възвръща паметта.

Разберете дали наистина има причина за тревога или не

През кариерата на д-р Рестак, десетки пациенти са му задавали въпроса как могат да подобрят паметта си. Ала не всички пропуски в нея задължително са индикация за проблеми. Така например да не си спомняте къде сте паркирали колата си на претъпкания паркинг е нещо напълно нормално. Да забравите за начина, по който изобщо сте стигнали до паркинга обаче, вече е индикация за потенциални проблеми с паметта.

Д-р Рестак посочва, че не съществува проста формула за това как да разберете от какво точно трябва да се притеснявате. Голяма част от нещата зависят от контекста им. Нормално е да забравите номера на стаята в хотела, но не и адреса на апартамента си.

Ако се притеснявате, най-добре е да се консултирате с медицински експерт, съветва „Ню Йорк Таймс“.