Бени Ганц, министър в израелския военен кабинет, заплаши да напусне правителството на министър-председателя Бенямин Нетаняху. Ако до 8 юни премиерът не представи план за следвоенния ред в ивицата Газа, той и други членове на неговата партия Национален съюз "Синьо и бяло" ще напуснат кабинета, заяви политикът в Тел Авив.

Според вестник "Хаарец" Ганц е поискал от Нетаняху да потвърди шест стратегически цели до тази дата:

- Връщането на заложниците от Газа;

- Създаване на съвместна администрация от САЩ, Европа, арабските държави и палестинците, която да регулира гражданските дела в ивицата Газа и да формира основата за бъдещ алтернативен управляващ орган;

- Завръщане на жителите на Северен Израел, които са били евакуирани от домовете си;

- Възстановяване на граничните общности в Газа;

- Насърчаване на нормализирането на отношенията със Саудитска Арабия;

- и приемане на концепция за военна служба за всички израелски граждани.

64-годишният Ганц се присъедини към правителството на Нетаняху като министър без портфейл и член на военния кабинет след безпрецедентното нападение от страна на „Хамас“ и други терористични групировки на 7 октомври като това бе сигнал за единство между всички политици в Израел в този момент.

Нетаняху смята условията на Ганц за декларация за капитулация

Междувременно Нетаняху реагира на ултиматума на Ганц. Поставените от него условия са "евфемизми с ясно значение: край на войната, поражение на Израел и предаване на повечето от заложниците – „Хамас“ остава невредим и се създава палестинска държава", заяви той според "Хаарец".

Централната партия Национален съюз, ръководена от Ганц, всъщност е в опозиция. В проучванията на общественото мнение в момента тя е далеч пред партията "Ликуд" на Нетаняху. Министрите на Нетаняху почти не крият взаимната си неприязън.