Полярните сияния, които обикновено са ограничени до по-високите географски ширини, наскоро можеха да се наблюдават в небето над България, Мексико, Южна Европа и Африка.

Причината за това явление на нетипични места са мощни слънчеви бури през май месец.

„Трябва да разберем, че зад тази красота се крие опасност“, предупреждава пред АФП Кантан Верспирен, координатор на програмата за космическа сигурност в Европейската космическа агенция (ЕКА).

Друг учен – Майк Бетуи от Центъра за прогнозиране на космическото време в САЩ, напомня, че слънчевите бури могат да имат негативни последствия за електрическите мрежи и сателитите или да изложат астронавтите на опасна радиация.

Сиянието, което се появи на 11 и 12 май в много райони, беше причинено от най-мощната геомагнитна буря след тази от октомври 2003 г.

Очакват се нови полярни сияния

Слънцето се доближава до това, което се нарича „слънчев максимум“

Преди 21 г. явлението предизвикала прекъсване на електрозахранването в Швеция и повредила мрежите в Южна Африка. Сега щетите очевидно са по-малки, въпреки че все още не ясно какво точно е причинило на сателитите.

Космическите синоптици издадоха предупреждение за силна геомагнитна буря от степен G4

Геомагнитните бури се формират, когато потоци от електрически заредени частици се изхвърлят от повърхността на Слънцето и достигат магнитосферата – геомагнитното поле на Земята. Очаква се да има интензивна активност в следващите няколко дни.