Иранският президент Ебрахим Раиси и неговият външен министър Хосейн Амир-Абдолахиан загинаха при катастрофа на хеликоптер в планински терен в провинция Източен Азербайджан, обяви ирански официален представител в понеделник, след като издирвателни екипи откриха останките от машината.

"Президентът Раиси, външният министър и всички пътници на хеликоптера загинаха при катастрофата", каза високопоставеният ирански служител пред Ройтерс, като пожела да остане анонимен поради деликатността на въпроса.

По-късно информацията бе потвърдена от иранската агенция "Мехр".

Няма признаци на живот в останките от хеликоптера на президента на Иран Ебрахим Раиси, съобщи по иранската държавна телевизия ръководителят на иранския Червен полумесец Пир Хосейн Коливанд, след като спасителните екипи достигнаха тази сутрин до мястото на катастрофата, предаде Ройтерс. Според ирански медии на снимки от мястото се вижда, че машината е катастрофирала в планински връх. Някои издания започнаха да публикуват траурни снимки на президента.

Иранският президент, заедно с външния министър Хосейн Амир Абдолахиан и други високопоставени ирански представители, е бил на борда на хеликоптера. Операцията по издирване и спасяване беше затруднена от трудния терен в района и неблагоприятните атмосферни условия.

Ройтерс определя Раиси като хардлайнер и смятан за възможен приемник на Върховния ирански духовен лидер аятолах Али Хаменей, който подкрепя политиките му. Шейсет и три годишният Раиси беше избран на президентския пост през 2021 г. и от заемането на длъжността разпореди затягането на законите за морала, беше начело на кървавото потушаване на антиправителствените протести и държеше твърда линия в ядрените преговори със световните сили.

Катастрофата идва в момент на нарастващо недоволство в Иран около редица политически, социални и икономически кризи. Иранската теократична власт е под международен натиск заради спорната ядрена програма на Техеран и заради задълбочаващите се военни връзки с Русия по време на войната с Украйна.

От нападението на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври и израелската операция в ивицата Газа конфликти с участието на свързани с Иран групи избухнаха на много места в Близкия изток.

Раиси беше на границата с Азербайджан, където заедно с азербайджанския президент Илхам Алиев откри язовир, изграден като съвместен проект на двете страни. Хеликоптерът му се разби на връщане от церемонията.