Съболезнования и предложена от ЕС помощ за издирването на хеликоптера с иранския президент Ебрахим Раиси на борда, предизвикаха масов гняв, пише „Политико“.

Еврокомисарят за управление при кризи Янез Ленарчич написа в „Екс“, че ЕС задейства системата „Коперник“ за наблюдение на Земята, за да помогне при търсенето на машината. Гневът бе породен не толкова от съобщението, а поради хаштага в неговия край - #EUSolidarity („Солидарност от ЕС“).

Веднага заваляха отговори от разгневени потребители, предимно украинци. Ето някои от тях:

„Солидарност с терористичен режим? ЕС знае ли това?“

„Защо? Те открито се опитват да разрушат ЕС.“

„Солидарност от ЕС. Кажете ни дали и кога ще откриете Касапина от Техеран.“

„Къде е солидарността с украинците, страдащи от иранските дронове?“

„Трябва да се срамувате от себе си. Вие сте позор за Словения.“ (Ленарчич е словенец – б.р.)

Много потребители припомнят, че Ебрахим Раиси има основна роля в екзекуциите на хиляди иранци, че Ислямската република спонсорира терора, че с ирански дронове биват тероризирани украински цивилни и че в ирански затвор се намира шведският служител на ЕС Йохан Фродерус.

• (Иран спонсорира и йеменските бунтовници хуси, които от ноември 2023 г. държат в плен двама български моряци на борда на кораба „Галакси лийдър“. Заради това режимът в Техеран бе санкциониран преди седмица от ЕС – бел. на Клуб Z.)

Съобщението на Ленарчич бе копирано в профила на върховния представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел. Но го няма в профилите в „Екс“ нито на Комисията, нито на нейния председател Урсула фон дер Лайен, която досега така и не е коментирала катастрофата, отбелязва „Политико“.

По-късно днес и Борел направи коментар, но премерен и неутрален - той изрази съжаление и съболезнования към близките на загиналите.

Думите на Янез Ленарчич разгневиха и служители на ЕК. Пожелал анонимност неин служител заяви пред „Политико“, че то е в съответствие с насоките на ЕС за хуманитарната помощ. Но добави, че намира съобщението за странно.

Тази сутрин председателят на Европейския съвет Шарл Мишел изрази в "Екс" съболезнования по повод гибелта на Ебрахим Раиси.

Това отприщи нова вълна от негодувание в мрежата:

"Тишината би била най-добрият отговор."

"Не и от мое име."

"Срам."

А потребител на име Хасан Сабах, очевидно британски гражданин, отиде още по-далече:

„Вие сте срам, вие превърнахте ЕС в срам и съм много доволен, че Обединеното кралство реши да напусне ЕС, което срива този слаб съюз.“