Президентът на Иран Ебрахим Раиси загина при катастрофа с хеликоптер тази неделя. Въпреки доказаната устойчивост на режима на аятоласите Техеран не може прекалено дълго да отлага отговора на въпроса: кой ще наследи Раиси.

Съгласно член 131 от Конституцията на Иран, в случай на смърт или невъзможност на президента да си изпълнява функциите, първият вицепрезидент поема неговата роля до провеждането на нови избори, изтъква базираното в Лондон издание "Иран интернешънъл". В момента тази длъжност е заемана от Мохамад Мохбер.

Но всички закони в 90-милионен Иран, включително и разпоредбите в Конституцията, на практика зависят от одобрението на върховния лидер - аятолах Али Хаменей. Той може да позволи на Мохбер да поеме задълженията на президента сам, но и да предпочете да назначи съвет, в който Мохбер ще управлява редом с председателя на парламента и върховния съдия на Иран. Въпреки, че член 131 нарежда нови президентски избори да се проведат в рамките на 50 дни, теоретично Хаменей може да реши, че след като остава само една година до следващия вот (юни 2025 г.), мандатът на Раиси следва да бъде завършен от Мохбер или съвета.

Мохбер, близък довереник на Хаменей, е бивш лидер на EIKO - конгломерат със значително влияние в различни сектори на иранската икономика, включително енергетика, телекомуникации и финансови услуги, като операциите му се контролират от Службата на върховния лидер на Иран. Като първи вицепрезидент Мохбер беше и главният човек на Раиси по икономическите въпроси и споделя вината за хаоса през последните 33 месеца, когато иранската валута загуби 50% от стойността си. В местни медии срещу него са отправяни множество обвинения за корупция, които водят до очакваното бездействие на разследващите органи.

През януари 2021 г. Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на Мохбер и EIKO заради съмнения в нарушения на правата на човека и потискане на населението на Иран.

"EIKO систематично нарушава правата на дисидентите, като конфискува земя и имущество от противници на режима, включително политически опоненти, религиозни малцинства и иранци в изгнание, докато Мохамад Мохбер е натоварен от върховния лидер да прилага "съпротивителна икономика", подчерта министерството в изявление.