Тази година преди старта на активния летен сезон държавата в лицето на областните управи предприе гонения на т.нар. диви къмпингари. Използвайки основания в различни закони, властите глобяват собственици на кемпери и палатки, разположили ги основно по черноморсското крайбрежие. Това се случва на фона на почти финализираната наредба за свободното къмпиране, изготвена от редовното правителство.

Така сега тя е в ръцете на служебното такова, но ще види ли бял свят преди сезона, за да обещае край на вечните гонения на любителите на природосъобразен туризъм, както и ред в разполагането на временните преместваеми обекти, засега не е ясно. Изготвянето на нарочна наредба бе отдавна записано в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, като все оставаше "на трупчета".

Отговор обаче не дава и новият министър на регионалното развитие Виолета Коритарова.

Въпрос и отговор

Двама депутати от "Продължаваме промяната-Демократична България" - Стела Николова и Ивайло Мирчев (ДБ) са попитали министърката на Димитър Главчев по реда на парламентарния контрол какво се случва с наредбата за къмпирането, която трябваше да е готова през април. Продължава ли работата по нея и ще бъде ли готова в нов срок.

В отговор Коритарова посочва само, че на 10 април в МРРБ се е провела работна група и е било взето решение срокът да бъде удължен и работната група да продължи работата по финализирането на текстовете. Главчев (премиер на няколко дни) е бил уведомен на 11 април, пише Коритарова. И това е.

Клуб Z се свърза с бившия вече зам.-министър на регионалното развитие Николай Найденов, на когото редовният премиер Николай Денков лично възложи задачата по изготвянето на наредбата. По думите му тя е готова, като на заседанието на работната група е било взето решение да се удължи срокът до изчистване на дребни детайли. Найденов внесъл доклада до Главчев със съответния текст. 

В основата на наредбата е, че е било постигнато съгласие с кметовете на общините да определят терени за свободно къмпиране, които да бъдат нанесени на картата на географската информационна система. Частните собственици на земи пък ще имат свободата да решат да отредят ли такива терени или не. Къмпингарите ще заплащат и такси за престоя си, които трябва да покриват разходите по поддръжка на местата.

"Заложихме на уведомителния, а не на разрешителния режим", подчертава Найденов.

Последното е в контекста на разработената от последното правителство на ГЕРБ наредба, която на практика правеше дивото къмпингуване невъзможно - вместо да уреди само правила за него, искаше разрешения за всичко.

Нерешен с години проблем

Въпросът с регулирането на дивото къмпиране е на повече от десетилетие и както стана ясно - е все така неразрешим. Преди години в Закона за устройство на черноморското крайбрежие бе записан текст, разрешаващ къмпирането в зона А и зона Б по крайбрежието в държавни, общински и частни земи, като бе уточнено, че редът за това ще бъде определен в наредба. Така и не стана ясно защо регулацията на този вид туризъм се сведе само до територията на морските плажове, но всички зачакаха правилата.

Така се роди наредбата "Борисов 3". Тя не вменяваше задължение на властите - държавни или общински, да обособят къмпинг места. Предвидени бяха редица регистрационни режими, както и дейности, които съдържателят трябва да извърши - от сметосъбирането и сметоизвозването, през обособяване на паркоместа, осигуравяне на химически тоалетни, охрана, косене и пр., до взимане на положителни становища от органите за противопожарен контрол, здравните власти, екоминистерството.

И всичко това - с живот на къмпинга до три години, понеже, както посочваха авторите на наредбата, има разпоредба в Закона за задълженията и договорите, според която лицата, които вършат само действия по обикновено управление, могат да сключват договор само за този срок. На практика тази наредба уреждаше къмпирането почти като уреденото и сега със закона за туризма къмпингуване, което се осъществява в категоризираните по закона къмпинги с техните бунгала, каравани и пр. 

Проблемът за пореден път бе замразен - и заради липсата на постоянна власт, която да се захване с него. Общини, частни собственици и къмпингуващи продължиха да враждуват.

Така през юли 2023 г. след организирана кръгла маса между областни управители, кметове, депутати, местни организации и природозащитници бе решено написването на правилата да започне от нулата. И както стана ясно, е на финаллната права, като кабинетът на Главчев има шанс веднъж завинаги да сложи край на тази вражда за един сегмент от туризма, уреден по света, но поставен у нас в полулегалност.

А от този сезон - подложен и на систематични гонения.