Безхаберието и бездействието на предишното управление е причината за затварянето на Симеоновския лифт, обяви председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров по бТВ в понеделник. 

"Тук основен виновник е Йорданка Фандъкова. Нека тя да каже защо и как се стигна дотук", обяви той.

Според него през 2007 г. Фандъкова е била част от Надзорния съвет на Столичната общинска агенция по приватизация - точно когато е подготвена продажбата на въжени линии към "Витоша ски", като изключително е ощетила общината и е отнела всякакви механизми за въздействие или връщане на лифтовете. 

"След това Фандъкова стана кмет. И явно години наред липсва абсолютно никакъв контрол, щом сме стигнали до момента, в който всичко спира да работи", отбеляза той. "Симеоновският лифт не работи от декември месец м. г., а не от вчера. Знаехме, че има проблем с двигателя. Търсим варианти и многопластови решения. Проблемите са трупани от 17 години. Ако лифтът беше общински, нямаше никакъв вариант да се стигне дотук."

Според Петров реорганизацията на движението на бул. "Витоша" и бул. "Патриарх Евтимий" работи прекрасно.

"Да, честно да ви кажа, може би имаше в нюанси някои неща по-добри, сега дойдох точно по този път, даже таксиметровият шофьор каза, че е доволен от това, което е станало", заяви той. "Преди това имаше две ленти за движение, сега отново има две ленти за движение."

Той подчерта, че се търси вариант да се компенсира намаленият брой паркови места, което, според него, е основният проблем.

"Търсим решения, с които да дадем възможност на хората да паркират", каза той, но добави: "Не може един булевард да е само на гражданите, които живеят на него."

На въпрос какво ще се прави с решението на съда, че промяната на движението е напълно незаконна, той отбеляза, че същият съд е определил преди време и демонтажа на МОЧА за незаконен - но е бил опроверган на следваща инстанция. Според него обжалването пред ВАС ще бъде решено в рамките на предизборната кампания.

"Ако това е така, хората, които не са го съгласували, трябва да поемат отговорност - ако наистина е незаконно това решение", добави той.

Отговорен за решението е зам.-кметът по транспорта Илиян Павлов, чиято оставка бе поискана от ГЕРБ и БСП.

В четвъртък и двете теми ще се обсъждани на извънредно заседание на СОС.