Симеоновският лифт няма да работи повече. Това съобщава "Медиапул".

Съоръжението, което е пуснато през 1983 г. като експериментално оборудване на производителя Doppelmayr, не може да се движи повече заради липсата на резервни части. Това е обяснението на базираната в Италия фирма "ТехноАлпин", собственик на "Витоша ски".

От приватизацията през 2007 г. кабинката не била поддържана добре, липсвала е сервизната история и не са били купувани оригинални резервни части, което довело и до бързата амортизация на лифта, гласи обяснението на собственика.

През 2016 г., след падането на дете от Симеоновския лифт, от БТВ се свързаха с производителя на съоръжението - австрийската фирма Doppelmayr. Мениджърът Михаел Битерл заяви тогава, че все още се произвеждат резервни части. Според него лифт, произведен през 1983 година, е можело да бъде поддържан в перфектна форма и към тогавашна дата.

Предстои проект за подмяната на лифта

Предстои подготвяне на проект за подмяна на лифта. Това вероятно ще отнеме години.

Съоръжението, което качваше туристи от кв. "Сименово" до Алеко, бе последното притежание на "Витоша ски", което работеше до миналата година. Компанията има още два лифта - Драгалевския и Княжевския. Но и двата не се движат. 

Доскоро позицията на мениджмънта на "Витоша ски" беше, че Симеоновският лифт е спрян заради изгаряне на един от двигателите. През януари изпълнителният директор на компанията Ян Калчев заяви пред БНР, че ремонтът на двигателя е пред приключване, както и че предстои дълъг период на синхронизиране с другия мотор. Той не се ангажира със срок за пускането в експлоатация.

По въпроса няма информация и на сайта на "Витоша ски". Служители обаче обясняват, че лифтът няма да работи поне до следващата зима.

Проверка без резутати

При спирането на съоръжението в началото на зимата кметът Васил Терзиев нареди проверка. Резултати от нея не са били обявявани.

"В резултат на амортизацията производителят Doppelmayr идентифицира сериозни структурни модификации на съоръжението и спря да доставя резервни части за него в името на безопасността на пътниците и препоръча изграждането на съоръжение, което отговаря на настоящите стандарти на ЕС", са обяснили от "ТехноАлпин", цитирани от "Медиапул".

"Не можем да правим компромис с безопасността, от която зависят животът и здравето на хиляди хора”, казали са още от фирмата.

От години от "Витоша ски" искат промени в Закона за горите, за да се улесни изграждането на нови лифтове. Компанията иска и да се приеме нов план за управление на природен парк "Витоша".