Т. нар. малки партии и коалиции, които не получават държавна субсидия, ще получат по 80 000 лева под формата на медийни пакети, ако участват и в изборите за европейски парламент, и в тези за национален.

Това гласи ревизираното решение на Централната избирателлна комисия, след като съдът я задължи да го направи.

Първоначално ЦИК бе отредила 40 000 лева, но последва вълна от жалби - че тези 40 000 лева са недостатъчнии за автореклама и за двата вота. Така сега държавата ще извади малко над 1,8 милиона лева за медийното позициониране на формациите с под 1% от гласовете.

Първоначалното решение на ЦИК бе от 7 май. Тогава говорителката ѝ Росица Матева го обоснова пред Клуб Z с това, че при вот 2 в 1 кампанията трудно може да се раздели на две, следователно малките формации ще получат тавана от 40 000 лв. Те обаче атакуваха, като се аргументираха, че двата избора са различни и решението е безпрецедентно, като се има предвид, че и преди това е имало вот 2 в 1. Видимо административният съд е приел аргументите им.

Така сега 15 партии и седем коалиции ще получат по 40 000 лева за кампанията за Европейски парламент, 15 партии (същите) и 8 коалиции - за тази за Народно събрание. 5000 лева ще получи единственият независим кандидат - Кузман Илиев, който се бори за място само в ЕП.