Предизборната кампания бе лишила обществеността от всекидневните изявления на Делян Пеевски, но днес санкционираният за корупция от САЩ и Великобритания съпредседател на ДПС се възползва от извънредното заседание на парламента и не изневери на себе си. Депутатът говори пред журналисти на обичайното си място - накрак пред асансьора в Партийния дом, за да сподели нова порция интимни разговори от времената на "сглобката" - този път на тема кой какъв пост кроял да вземе.

Така, твърди Пеевски, призовавайки като достоверен свидетел съпартиеца си Йордан Цонев - Христо Иванов искал да стане президент, Асен Василев - премиер, а Бойко Борисов трябвало да бъде изпратен в пенсия. Или поне в някоя европейска институция. На самия Пеевски от "Продължаваме промяната-Демократична България" предлагали съвместно управление, а Христо Иванов - премиерски пост.

Коментарът на Пеевски тръгна от спуснатите към сайта "Афера" два (засега) записа с участието на съпредседателите на ПП Кирил Петков и Асен Василев и вероятно покойния бизнесмен, сочен от Борисов за посредник на "сглобката", Алексей Петров, в които се става дума за "кеш", в т. ч. че президентът Руменн Радев имал много такъв.

Доскоро Пеевски говореше за държавния глава, като оглавяващ тъмна институция, в която кучета в тъмното влачели плячка и го определяше като "мистър Кеш", но изневиделица се отказа от обвиненията си и сега препрати към "Промяната" да кажат какво се има предвид в записите. Скандалът бил "чудовищен", Европа такова "зловещо нещо" не била виждала, заяви още санкционираният по "Магнитски". Подкрепил с гласа си кабинета "Денков-Габриел", защото никога не бил знаел, че такова нещо се случвало. 

"Българските граждани видяха къде са техните пари - техните пари са влачени от контрабанди, складирани... Бившият вътрешен министър, Рашков имам предвид, виждате как е гуляел, как пудели са му носили кешовете, до него са седяли пуделчета. Другата група сега виждаме, че са имали много кеш също, имат милион и половина, трябва да си го оправят, не знам колко милиона. Чудовищно" - произнесе Пеевски присъдата.

Потокът бе прекъснат от въпроса: Асен Василев каза, че имате амбиции към премиерското място, а Борисов към президентското. Имате ли такива амбиции?

"Сега това, кой какъв ще бъде, го решават хората. Но, за Асен Василев, лично, в присъствието на г-н Цонев, Асен Василев лично ме е молил да го подкрепим да бъде вицепремиер - той мечтаеше за това, да не е просто един министър, както казваше, за да може да управлява ефективно, според неговите думи - след Мария Габриел да бъде махнат Денков и той да бъде премиер" - отвърна с изнасяне на разговори от кухнята Пеевски.

Факт, преди ротацията имаше говорене в тази посока от Бойко Борисов, но Кирил Петков му сложи край, като обяви, че няма да има промяна в договорките и в завъртането на премиерския пост от началото докрая ще участват само Николай Денков и Мария Габриел.

После Пеевски продължи: как Василев му предлагал ДПС да има министри, дори вицепремиер, вицетата да станат четири. "Всичко това на тях им е отказано".

След това се прехвърли на съпредседателя на ДБ Христо Иванов:

"Отново в присъствието на г-н Цонев, който ми го натресе на тази среща, защото тази "Шехерезада" една година ме убеждаваше да го приема, аз не желаех - не желаех да общувам с Христо Иванов, защото знаех неговите обвързаности с олигарха Иво Прокопиев - но г-н Цонев "Моля те, моля те, моля те", една година ме убеждава, преди това, преди да стане този парламент, Христо Иванов много отдавна иска да контактува с ДПС... И накрая да ви разкажа нещо, на което г-н Цонев е свидетел, Христо Иванов каза: "Аз искам да стана президент, имам нужда от подкрепата на ДПС за това. Важно е да ликвидирам ПП и да бъда единствен лидер на дясното, след това да мога да стана президент. Предлагам, г-н Пеевски, вие да бъдете премиер" - зад което седя, имам свидетел. И важната цел на Христо Иванов е да пенсионира Борисов. "Трябва да намерим начин да пенсионираме Борисов" - това ми е казано и от Кирил Петков. На Борисов да му се намери някакъв пост, в Европа ли, някъде ли, на остров."

Тази оферта не била отправяна веднъж, твърди Пеевски, макар да не се разбра кой кога ще премиерства - Пеевски ли, Асен Василев ли и кога Христо Иванов ще става президент, като Румен Радев дори не е преполовил втория си мандат. Но пък съпредседателят на ДПС предупредил колегата си от ГЕРБ като му разказал за плановете за неговото пенсиониране (апропо, в една от предходните предизборни кампании от ПП открито пращаха Борисов на остров). 

Пеевски предупреди Борисов и днес:

"Ако той някога с тези пуделчета смята да управлява и те му драскат на вратата в Банкя, да знае: че те носят зестра - много каруци с кеш."

Последното е по повод на неотдавнашните изявления на Борисов, че той не иска да управлява само с ДПС, дори двете партии да имат мнозинство в парламента.