Около две седмици преди европейските избори водещият кандидат на германската радикална партия „Алтернатива за Германия“ Максимилиан Кра обяви, че прекратява кампанията си и няма да се явява на публични събития. Едновременно с това той подава оставка като един от лидерите на партията.

В социалната мрежа X Кра заяви, че сега е важно „Алтернатива за Германия“ да запази единството си. Това идва на фона на съобщенията от Франция, че дясната националистическа партия Национален сбор (RN), ръководена от Марин Льо Пен, вече не желае да работи заедно с германците в парламентарна група в Европейския парламент в бъдеще заради противоречивите изказвания на Кра.

Става дума за скандално интервю на Кра в италианския вестник La Repubblica, публикувано през уикенда. В него той твърди, че не всички членове на SS са били престъпници. Нацистката SS е охранявала и администрирала нацистките концентрационни лагери, наред с други неща, и до голяма степен е отговорна за военните престъпления на Третия Райх. Тя е обявена за престъпна организация по време на Нюрнбергския процес след края на Втората световна война.

От известно време между „Алтернатива за Германия“ и партията на Льо Пен съществуват разногласия. След разкритията на медийния център "Коректив" за среща на десни екстремисти в Потсдам през януари, на която е обсъждана реемиграцията на всички германски граждани с чуждестранен произход, Льо Пен остро критикува германскит еси колеги и се отдръпна от тях.

Според ръководството на партията номер две в европейската листа, Петр Бистрон, също няма да се явява повече поради разследвания на прокуратурата в подозрения в шпионаж за Русия. Кра също е подозиран, че е имал нерегламентирани контакти с руските тайни служби.

По закон Кра няма право да оттегли кандидатурата си за европейските избори, но би могъл да се откаже от мандата си, ако спечели такъв.