Обещаващи тайни преговори между САЩ и Иран в Оман са били прекратени след внезапната смърт на иранския президент Ебрахим Раиси и неговия външен министър Хосейн Амир-Абдолахян.

Брет Макгърк, старши съветник на американския президент Джо Байдън за Близкия изток, участвал в непреки разговори по-рано този месец с Али Багери Кани, главния ирански представител за преговорите със Запада, твърдят трима ирански източници, запознати с преговорите. Именно в Мускат, столицата на Оман, през 2015 г. бе подписано историческото ядрено споразумение между Вашингтон и Техеран, нарушено от администрацията на Доналд Тръмп през 2018 г.

Един от източниците, за които първо съобщи "Аксиос" в петък, разказал пред Middle East Eye, че дискусиите между Багери Кани и Макгърк напредвали добре и двете страни са били близо до постигане на някаква форма на споразумение. Багери Кани бе заместник-министър на външните работи по това време, но след смъртта на външния министър Хосейн Амир-Абдолахян при катастрофата с хеликоптер, при която загина Раиси в неделя, той временно е назначен за и.д. външен министър.

Разговорите се фокусирали върху три теми: споделеното желание за смяна на правителството в Израел, прекратяване на войната в Газа и предотвратяване на разпространението на конфликта в региона. Анализатор, близък до иранските власти, предположил пред MEE, че преговорите изглежда са послужили и като начин за установяване на примирие между САЩ и Иран (както и регионалните съюзници на ислямската държава).

След атаката на "Хамас" от 7 октомври и последвалата война в Газа, ирански съюзници като хутите в Йемен и иракски паравоенни формирования организираха атаки срещу американски цели в региона. Ирански дронове и ракети бяха свалени от американските сили през април, когато Техеран предприе масирана атака срещу Израел в отговор на убийството на командири на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция в Дамаск.

Анализаторът смята, че може също да са се провеждали дискусии и за ядрената програма на Иран и облекчаването на санкциите срещу режима. Миналата година Вашингтон и Техеран постигнаха споразумение за размяна на затворници, при което САЩ "освободи" и 6 милиарда долара конфискувани приходи от петрол.

И все пак на разговорите Макгърк цитирал думите на Байдън, които са охладили очакванията от мащабно споразумение по подобие на ядрената сделка от 2015 г.

"Няма да преговарям с Иран за ядрено и цялостно споразумение до изборите в САЩ, защото иранците не могат да спазят обещанията си", обявил президентът, който през 2015 г. бе сред най-активните участници на преговорите с Техеран.

По думите на Макгърк Байдън се е разочаровал от нежеланието на правителството на Раиси да съживи преговорите след края на управлението на Тръмп.

"Според мен JCPOA (ядреното споразумение) е мъртво и ние ще преговаряме след изборите, при условие че става дума за всеобхватни преговори, които надхвърлят JCPOA, обхващайки и регионални въпроси", обяснил президентът пред съветника си за Близкия изток, твърди MEE.

След смъртта на Раиси Иран трябва да проведе президентски избори в рамките на 50 дни и е малко вероятно през този период на несигурност да бъдат взети големи външнополитически решения. Междувременно президентските избори в САЩ ще се проведат на 5 ноември.

"Като се има предвид тази ситуация, трябва да очакваме смущения и спиране на преговорите с американците", заявил пред MEE анализатор, който в миналото е работил за иранското правителство. "Тъй като и президентът, и външният министър починаха и скоро предстоят избори, преговорите вероятно ще бъдат отложени до след изборите, подобно на това, което се случи по време на президентската надпревара през 2021 г."