Напусналият след скандал Инспектората на ВСС Александър Мумджиев депозира молба да го възстановят като следовател в Следствения отдел към Софийската градска прокуратура (в това фамозно звено са работили Петьо Петров - Еврото и Делян Пеевски, б.р.).

На инспектора - рошав и по един чорап, излязоха дори снимки във врачански медии. Според тях от поръчките в хотела му се вижда, че той се е наливал няколко дни.и е имал напълно непристойно поведение към камериерките, оферирайки да си легнат с него, защото е много важен човек.

Скандалът гръмна, след като персоналът на хотел "Хемус" не издържал повече и подал сигнал на 112, а на Мумджиев бе образувано досъдебно производсто за хулиганство от Районна прокуратура Враца - органа, който всъщност той бил командирован, за да инспектира. 

След това и.ф. главният прокурор Борислав Сарафов реагира, като прати сигнала на РП-Враца в парламента, а - днес стана ясно - и във ВПС.

Самият Инспекторат се разграничи от него, а на 17 май той подаде оставка, която Теодора Точкова моментално разписа.

Така до днес, когато като извънредна точка на заседанието на доскорошната Прокурорска колегия бе изчетено, че човекът иска да го възстановят като магистрат - да разследва и да бори престъпността с всички сили. Мумдижев има най-високия ранг "следовател в НСлС" и е бил в СтСлС, преди да го предложат от БСП за почти всевластния Инспекторат.

Кадровиците обсъждаха известно време административни и дисциплинарни страни на казуса.

Разбра се още, че във ВПС е постъпил и доклад от районната прокуратура на Враца за поведението на Мумджиев в хотела в града.

Този доклад е бил разгледан от етичната комисия към ПК, която е приела, че Александър Мумджиев не спазва в цялост изискванията на Кодекса за етично поведение на прокурорите и следователите и не притежава в пълнота необходимите качества, за да бъде възстановен като следовател, стана ясно от думите на Огнян Дамянов от съвета.

Накрая колегията гласува, че нищо не може да бъде предприето, без да бъде изслушан самият Мумджиев - с неговата версия. Той ще бъде поканен другата сряда.