Поне две проверки извършва МВР на т.нар. Исторически парк в община Ветрино (област Варна). Това става ясно от писмени отговори на служебния вътрешен министър Калин Стоянов след въпроси по реда на парламентарния контрол на депутата от „Продължаваме промяната – Демократична България“ Ивайло Мирчев.

Народният представител се позовава на медийни публикации, според които две организации провеждат „военизиране на територията на парка“ и струпват оръжие, високопроходими автомобили, техника за комуникация и военни камиони.

Става въпрос за охранителната фирма „Пазителите“ и спортния клуб „Български юнак“, управляван от Ивелин Михайлов, който контролира и дружеството „Исторически парк“ АД.

„Село Неофит Рилски е осеяно с камери, принадлежащи на „Пазителите“, като самите те през последната година са извършили поне два граждански ареста. Допълнително, членовете на паравоенната организация „Български юнак“, включително и лидерът на „Исторически парк“ Ивелин Михайлов, ходят с военни униформи и нашивки“, посочва Ивайло Мирчев.

Според Михайлов тези бойци трябвало да вземат закона в свои ръце, защото институциите в България не работели.

„Въоръжаването на групата около „Исторически парк“ идва, след като през последното десетилетие тя бавно завладява община Ветрино чрез масирано изкупуване на земя и заселване на хора, включително и стотици издадени фиктивни постоянно и настоящи адреси, а вследствие и чрез поемане на официалната власт в общината чрез партията на парка „Величие“. Според „Капитал“ „изграждането на паравоенни формирования изглежда като логичка крайна стъпка в създаването на държава в държавата, която Михайлов и групата му разчитат, че ще се разпростира и в съседни общини като Вълчи дол и Провадия“, пише още Мирчев до вътрешния министър и го пита:

„На какъв етап е разследването на Икономическа полиция по случая? Колко разпити са проведени? Кога се очаква да има резултат от разследването?“

В отговора си от 20 май Калин Стоянов посочва:

„В Областна дирекция на МВР – Варна са извършвани проверки, касаещи „Исторически парк“ АД и свързаните с него търговски дружества и физически лица, като преписките са докладвани на компетентните прокуратури.“

Към момента се извършвала проверка по преписка № 489700-2103 от 2024 г., като са снети сведения и е изискана информация от други компетентни институции. Предстои събраните материали да бъдат докладвани на Окръжна прокуратура - Варна.

В друг въпрос по реда на парламентарния контрол депутатът Ивайло Мирчев е попитал министъра:

„Как МВР оценява риска военизирането на Исторически парк да се окаже опит за сепаратизъм? Оценявате ли събитията в района като риск за националната сигурност на страната? Извършва ли МВР проверка по случая? Ако да, какви са резултатите от проверката? Ако не, в какъв срок ще бъде извършена такава и какви действия ще бъдат предприети?“

Според отговора на министъра, в МВР имало получени сигнали от различни източници за струпване на оръжия, комуникационна техника и военни камиони, провеждани военни обучения от спортен клуб „Български юнак“, извършени арести от страна на охранителна фирма „Пазителите“ и монтирането на камери за видеонаблюдение в с. Неофит Рилски.

В Областната дирекция на МВР във Варна към настоящия момент се извършвала проверка по преписка ЗМ № 258/2024 г.

„След нейното приключване, материалите по преписката и резултатът от проверката ще бъдат изпратени по компетентност в съответната прокуратура. При констатиране на конкретни закононарушения, от страна на МВР ще бъдат предприети законоустановени действия“, заявява Калин Стоянов.

Според него „относно преценката доколко горепосочените събития представляват риск за националната сигурност би следвало да се произнесе Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС)“ предвид съответните й компетенции съгласно закона.

Клуб Z отправи запитване до ДАНС по случая и очаква отговор от институцията.

В обширна публикация в края на април в. „Капитал“ цитира анонимни източници – лица, които са били свързани с „Исторически парк“, но са напуснали.

Едно от тях заявява:

"Това е секта, 100% култ към личността. Ако има някакъв спор, неговият край е каквото Ивелин Михайлов отсъди. Ако питаш защо той постоянно си купува нови коли, а останалите работят без пари - обяснението е, че така може да прави повече добрини за по-кратко време.“

Според въпросния източник фиксацията върху въоръжаването е започнала малко след началото на войната в Украйна. Михайлов, който публично изразява позиции в подкрепа на Русия и е сред организаторите на няколко инициативи против подкрепата на България за Украйна, е поискал от всички активни членове да преминат през курсове за ловджии, както и да си извадят разрешително за оръжие, под предлог че общността около парка трябва да е "силно подготвена група". През това време започнало и по-засилено изкупуване на огнестрелни оръжия.