Страните членки (Съветът) на ЕС ще приемат нова рамка от ограничителни мерки предвид ситуацията в Русия.

Споразумението е постигнато между постоянните представители на отделните държави. Очаква се то да бъде реализирано на Съвет „Външни работи“ на 27 май в Брюксел, съобщиха за Клуб Z източници от белгийското ротационно председателство.

Рамката с това дълго название е предпочетена пред „Санкционен режим Навални“, добавиха нашите събеседници.

Идеята за новия режим бе огласена през февруари от върховния представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел. Причина за нея е смъртта на руския опозиционер номер 1 Алексей Навални на 16 февруари в лагер зад полярния кръг. Първоначално Борел заяви, че ще предложи името на опозиционера да бъде дадено на съществуващия сега Глобален санкционен режим на ЕС за нарушаване на човешките права, наричан още европейският „Закон Магнитски“.

Месец по-късно дипломати в Брюксел заявиха за Клуб Z, че става дума за нов режим, различен от настоящия.

Новата рамка обаче е свързана преди всичко със смъртта на Навални, уточниха от белгийското председателство. Но допълниха, че причината тя да не бъде наречена на името на опозиционера е да бъде даден знак, че нещата не се ограничават до един контекст (в случая смъртта на опозиционер номер 1 в Русия). Друга цел е да не бъде издигана конкретна личност в култ.

От Брюксел не пожелаха да съобщят подробности за съдържанието на новата рамка.

Посланиците на страните членки са обсъдили и 14-ия пакет санкции срещу Русия. Той е нещо различно от споменатата рамка и не се очаква да бъде приет на 27 май поради все още съществуващите противоречия между отделните държави.

От белгийското председателство твърдят, че новият пакет съдържа над 100 нови лица и дружества, свързани предимно с военната промишленост и с депортирането на украински деца в Русия.

Що се отнася до отделните сектори, предстои да бъдат уточнени мерки за борбата със заобикалянето на наложените досега санкции и с т.нар. сенчести флотове, превозващи незаконно горива от Русия. ЕС иска да удари и вноса на втечнен природен газ от Русия.