Президентката на Република Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова и българският държавен глава Румен Радев бяха във Ватикана тази сутрин на традиционната аудиенция по случай 24 май, но не се видяха. След което двамата обясниха, че програмите им са уточнени вече. Иначе и двамата искали да се срещнат, макар че не стана ясно дали имат желание.

Силяновска обяви, че няма да има среща с Радев в Рим.

„И аз, и президентът Румен Радев изразихме готовност за среща, но до нея няма да се стигне. И двете делегации имат своя програма, но казахме, че ще я реализираме час по-скоро, в първия удобен момент. Готовността остава и остава да се видим”, каза тя в отговор на журналистически въпрос в репортаж на ТВ 21 веднага след аудиенцията при папа Франциск. 

"Положителен знак е, че президентът на РСМ прояви стремеж за такава среща", отговори Радев на въпрос дали е искана среща в Рим. Той също обясни, че програмата е натоварена и разчетена до минута.

"Очаквам, че в скоро време такава среща ще се случи. Вчера имахме много задълбочен и приятелски разговор с президентите на Италия, Португалия и Гърция", добави той.

След което попитан направо дали кани президентката отговори:

"Аз отдавна от години наред каня президента на РСМ в България. Каня я, разбира се."

Но даде и препоръка към Силяновска-Давкова, чийто първи акт като държавен глава беше да произведе скандал по време на клетвата си като нарече страната си "Македония", а не с официалното си име.

"Моето послание към президента на Република Северна Македония е, че България очаква час по-скоро промяна в реториката и най-сетне прекратяване на езика на омразата", добави той. 

"Скопие трябва да покаже, че наистина желае да бъде част от обединена Европа, като изпълни всички изисквания, които се представят от нея от ЕС така, както е било за всяка страна членка", добави той.

В официалното съобщение от кабинета на президента на Република Северна Македония се казва, че по време на аудиенция с главата на Римокатолическата църква Силяновска е изразила увереност, че по време на нейния мандат страната "ще се стреми още по-интензивно към задълбочаване на цялостните отношения със Светия престол с цел укрепване на партньорството и подхранване на взаимно уважение, основано на общи исторически, културни и религиозни традиции".

Била е разгледана възможността за развитие на институционалното сътрудничество в областта на образованието, науката и културата, обменени са били мнения за "актуалните предизвикателства пред католическата общност" в страната,  а Силяновска е подарила на папа Франциск "голяма дърворезба с мотив на птицата феникс, която е символ на вечността".

Президентът на РСМ е провела среща и с държавния секретар на Светия престол монсеньор Пиетро Паролин, на която е била изразена "готовност за продължаване на конструктивното сътрудничество в духа на взаимното разбирателство и общите ценности".

"С папа Франциск обсъдихме, че най-голямото предизвикателство пред човечеството в момента е да се спрат кръвопролитните войни в Украйна и в ивицата Газа и избиването на хиляди невинни хора", каза пред български журналисти в Рим Радев след срещата с Франциск.

После добави, че това изисква осъзнаване, много разум и усилията на цялата международна общност да се търсят пътища за мир, основани на международното право.

През 2021 г. за посещението при папата Радев даже качи и вози на правителствения самолет тогавашния държавен глава на РСМ Стево Пендаровски. Тогава двамата почетоха заедно делото на светите братя Кирил и Методий в Рим.