Финансовите министри и централните банкери на седемте най-богати демократични страни се събират, за да обсъждат днес и в събота какво да правят със замразените в западните държави руски активи.

Съединените щати, Германия, Великобритания, Франция, Италия, Япония и Канада се срещат в Стреза, Италия, на брега на живописното Лаго Маджоре.  

Разговорът за активите на Москва става все по-наложителен на фона на завладяването на територии на бойното поле от Русия и перспективата украинските държавни финанси да стават все по-нестабилни, коментира "Асошиейтед прес". 

Темата какво да се прави с резервите на Руската централна банка е на първо място в дневния ред на срещата. 

Повечето руски активи се намират в Европа

Украйна и много от поддръжниците ѝ призоваваха за конфискация на замразените след започналата на 24 февруари 2022 г. инвазия руски активи, които са на стойност 260 млрд. долара. Повечето от тях се намират в Европа, но официални лица от Стария континент се противопоставят на идеята заради правни опасения и такива, свързани с финансовата стабилност. 

Европейски план за използване единствено на лихвите по руските средства би осигурил ежегодно недостатъчно пари - около 2,5 - 3 млрд. долара - при настоящите лихви. Това едва би покрило месечните финансови нужди на украинското правителство, отбелязва АП.

Киев харчи почти всички свои данъчни приходи за армията си и има нужда допълнително от 40 млрд. долара годишно, за да продължи да изплаща пенсии и заплатите на лекари, медицински сестри и учители. 

Първоначално се смяташе, че подкрепата на съюзниците и заемът от 15,4 млрд. долара от Международния валутен фонд (МВФ) ще осигурят бюджета на страната за 4 години, но перспективата за продължителен конфликт помрачи прогнозата.

Украйна зависи от съюзниците си за тези средства, тъй като войната не ѝ позволява достъп до заеми на международния облигационен пазар. Възможна алтернатива би било печатането на пари от централната банка, но това може да доведе до риск от хиперинфлация.

Останалите теми: Китай, Газа и Иран

Финансовите министри ще се опитат да стигнат до консенсус преди срещата на върха на националните лидери на страните от Г-7, която ще се проведе между 13 и 15 юни, отново в Италия.

В събота те ще се срещнат и с украинския финансов министър Сергей Марченко.

Американската финансова министърка Джанет Йелън ще повдигне темата за държавно подкрепяното производство на технологии за зелена енергия в Китай - нещо, на което Вашингтон гледа като на заплаха за световната икономика. Министрите ще обсъждат хуманитарната помощ за Газа и евентуално засилване на санкциите срещу Иран.