Софийският градски съд проведе днес разпоредително заседание за катастрофата на ул. „Гурко“ в столицата, при която загина 15-годишният Филип Арсов и насрочи старта по същество за 21 юни.

Подсъдимият Петър Тодоров в момента се намира под домашен арест.

Прокуратурата и адвокатът на близките на момчето заявиха, че няма основания за прекратяване или спиране на делото, както и че не са допуснати съществени процесуални нарушения в производството.

Съдът се съгласи с тяхната позиция, но прие довода на защитата на Тодоров за това, че на едно място в делото е допусната фактическа грешка относно часа на катастрофата. Поради това даде указания на прокуратурата да я отстрани в 7-дневен срок.

На следващото заседание, ако прокуратурата е отстранила грешката, ще бъдат поканени за разпит шестима свидетели и делото ще тръгне, предава БТА.

"Не казах за възраженията по правната квалификация, защото в настоящия момент бяхме в разпоредително заседание. В него се предвижда да се обсъждат само процесуални проблеми“, каза пред медии адвокатът на Тодоров – Капка Гергинова.

Тя посочи, че според нея няма умисъл в действията на обвиняемия, а случилото се е по непредпазливост, съгласно практиката и доказателствата.

Петър Тодоров е подведен под отговорност по изключително тежкия член за евентуален умисъл, който не изключва и доживотна присъда.

Инцидентът стана на 2 септември 2023 г. на пешеходна пътека в София. Според разследващите водачът е нарушил правилата за движение, като е шофирал с 88 км/ч при разрешена скорост от 30 км/ч и на пешеходна пътека на ул. "Гурко" не е пропуснал пресичащото момче. Освен това според обвинението водачът е шофирал с 2,1 промила алкохол в кръвта.

В момента на сблъсъка Тодоров возеше в колата си жената, с която живее и малкото й дете.