Т. нар. партия на Ковачки пак си е сменила името. Формацията бе създадена през 2007 г. под името ЛИДЕР. Пръв неин председател бе Кънчо Филипов, който бе изпълнителен директор на компанията „Брикел“, свързвана с бизнесмена Христо Ковачки.

През 2009 г. ЛИДЕР се яви на парламентарните избори и бе близо до бариерата за влизане в Народното събрание (НС), като получи 3.2%.

Формацията успя да вкара депутати чак през 2014 г. в 43-ото НС. Тогава тя се яви в коалиция, носеща името „България без цензура“, начело на която бе бившият журналист Николай Бареков.

В парламентарната група обаче в един момент настъпи конфликт и разцепление. Групата бе преименувана на „Български демократичен център“ (БДЦ) и бе овладяна от хората на Ковачки.

Впоследствие, през 2015 г., и партия ЛИДЕР се преименува на „Български демократичен център“. Имаше промяна и в ръководството. Кънчо Филипов бе заменен от двама съпредседатели – Красимира Ковачка и Стефан Кенов. Ковачка е братовчедка на Христо Ковачки.

Партия БДЦ впоследствие нямаше изборни успехи на национално ниво и изпадна от Народното събрание.

Къде е тя в момента?

Справка в регистъра на политическите партии показва, че БДЦ вече не съществува. Всъщност, оказа се, че формацията отново е сменила името си – на „Бъдеще за родината“.

То е било вписано на 4 август 2023 г., съобщиха от Софийския градски съд за Клуб Z. Партията има и нов председател – Станислав Иванов Попов.

„Бъдеще за родината“ се е явила на местните избори миналата година. Понастоящем обаче не се е регистрирала за вота „2 в 1“ - за Народно събрание и Европейски парламент на 9 юни.

Сдружение, а не партия, ЛИДЕР все пак ще участва на тези избори, но с наблюдатели. ЦИК одобри регистрацията й в четвъртък. Дали сдружението има нещо общо с партията и с Ковачки, не е ясно.