22 плажа в България са отличени с т. нар. „Син флаг“ – сертификат за чистота. С това страната ни се нарежда на 27-о място в света от общо 51 държави. Лидер е Испания. На второ място е Гърция. Тя притежава 15% от най-чистите плажове по света, отличени с т.нар. "Син флаг".

Най-голям брой от чистите плажове в Гърция се намират на предпочитания за лятна почивка от много българи полуостров Халкидики.

Общо 625 плажа на Гърция получават престижната награда "Син флаг". Картата на гръцките "Сини плажове" показва, че най-голям брой ваканционни дестинации, отговарящи на най-високите изисквания за опазване на околната среда и безопасност, се намират на северния полуостров Халкидики. Това са 104 плажни ивици, които са екологично чисти.

В северната част на Гърция, където предпочитат да почиват българските туристи с почетен знак, са 10 плажа в Кавала, 2 в Александруполис, до Комотини - 4 плажа и още толкова до Ксанти.

От островите с най-много награди са плажовете на остров Крит, който и по територия е най-големият гръцки остров.

На остров Корфу има 22 награди за чисти плажове, докато в област Атика са 17.

Остров Кефалоня също не отстъпва с 16 сини флага.

От гръцкото министерство на туризма подчертават, че наградата се присъжда на плажове, които поддържат строги екологични критерии, като отговарят на всички изисквания за безопасност и достъпност.