Радикалната ислямска палестинска организация „Хамас“ е планирала нападения срещу израелското посолство в Берлин и американската военна база в Райнланд-Пфалц. Това съобщава днес германският в. „Велт ам Зонтаг“, който цитира органите за сигурност. Нападенията са щели да бъдат извършени с оръжия, укривани в таен склад в България.

Германските власти са открили картографски материали в мобилния телефон на заподозрян член на „Хамас“, който бе арестуван в Берлин през декември 2023 г. С тези данни полицията е успяла да разкрие план за атентати срещу израелското посолство в Берлин и една американска военна база в провинция Райнланд-Пфалц. Задържаният е роден в Ливан. Той е обвинен в подготовка на атентати. Смята се, че от пролетта на 2023 г. той е имал задачата да намери оръжеен склад на „Хамас“ в Европа. Според данни на германската прокуратура складът е бил в България и е разкрит с помощта и на българските власти.

Оръжията е трябвало да бъдат транспортирани до Берлин за потенциални нападения. Ако обвиненията се докажат, това може да означава ново измерение на тероризма на „Хамас“. Опасенията са, че групировката може да се отдалечи от досегашната си локално ориентирана програма и да се превърне в глобално действаща терористична формация.