Европейската централна банка вероятно ще намали лихвите на предстоящото си заседание на 6 юни във Франкфурт.

Това потвърди главният икономист на банката Филип Лейн в интервю за британския "Файненшъл таймс".

"Ако няма големи изненади, това, което виждаме в момента е достатъчно, за да премахнем горното ниво на ограничението", обясни той.

В същото време Лейн допълва, че нещата ще се движат по неравен път и ще се случват постепенно. Въпреки спада на инфлацията висшият служител на ЕЦБ смята, че поведението на банковия регулатор трябва да остане рестриктивно през цялата 2024 година.

"Но в рамките на зоната на рестриктивност можем помалко да се движим надолу", уточнява Лейн.

Инфлацията в еврозоната се понижи от над 10 % на върха си през 2022 г. до близо тригодишно дъно от 2,4 % през април, припомня "Файненшъл таймс". Когато тази седмица бъдат публикувани данните за месец май, се очаква тя да се увеличи леко до 2,5 процента.

Някои анализатори предупреждават, че ако ЕЦБ се отклони от посоката на поведение на Федералния резерв на САЩ, намалявайки по-агресивно лихвите, това би могло да доведе до обезценяване на единната валута и до повишение на инфлацията чрез скок при цените на вноса в еврозоната. Филип Лейн успокои, че централната банка ще вземе предвид всяко "значително" движение на валутния курс.

Очаква се на заседанието следващата седмица централните банкери да понижат основния лихвен процент с 0,25 процента от рекордно високите 4 процента в момента.

"Файненшъл таймс" припомня и че поради спада на инфлацията централните банки на Швейцария, Швеция, Чехия и Унгария вече са намалили цената на кредита тази година. Сред големите световни икономики не се очаква Фед и Бенк ъф Ингланд (Английската централна банка) да понижат цената на кредита преди лятото, а е по-вероятно Японската централна банка да продължи да го увеличава.