Високопоставени служители на Европейската централна банка (ЕЦБ) и Федералния резерв направиха изказвания срещу очакванията за бързо и трайно понижаване на лихвите в еврзоната и САЩ.

Пред японския вестник "Никей" германската икономистка и член на управителния съвет на ЕЦБ Изабел Шнабел се обяви за предпазливост спрямо прогнозите за по-сериозни понижения на цената на кредита след юни.

Базовата инфлация в еврозоната през април спадна до 2,7 процента. Средносрочната стойност, търсена от ЕЦБ, е 2 процента. Очаква се централната банка на еврозоната да понижи лихвите на заседанието си на 6 юни от 4 % до 3,75 на сто, ако данните за заплатите и инфлацията в еврозоната останат стабилни.

И ако свалянето на лихвите идния месец може да бъде оправдано с оглед на новите икономически данни и прогнози, то след този момент нещата далеч не са толкова сигурни, предупреди Шнабел.

"В зависимост от постъпващата статистика и новите прогнози на служителите на Евросистемата, намалението на лихвения процент през юни може да се окаже подходящо... Но пътят след юни е много по-несигурен. Скорошните данни потвърдиха, че последната крачка преди спирането на инфлацията е най-трудната", заяви Шнабел пред Никей.

Фед също изпрати послания за повече предпазливост

Трима представители на Федералния резерв на САЩ също коментираха, че Фед трябва да запази разходите по заемите високи за по-дълго, съобщи Блумбърг.

Президентите на Федералните резервни банки на Ню Йорк, Кливланд и Ричмънд Джон Уилямс, Лорета Местър и Томас Баркин коментираха поотделно, че достигнето на търсеното ниво на инфлация в САЩ от 2 % може да отнеме повече време.

"Не очаквам да получим тази по-голяма увереност, която трябва да видим относно напредъка на инфлацията към целта от 2 % в съвсем близко бъдеще", заяви пред Ройтерс президентът на Федералната резервна банка на Ню Йорк Джон Уилямс.

Подобни коментари направиха в четвъртък и Местър, и Баркин.

Статистическите данни, публикувани в сряда, показват, че показателят за базова инфлация за април в САЩ е намалял за пръв път от шест месеца. Това показва движение в желаната от Фед посока преди очакваното най-малко еднократно намаление на лихвените проценти през 2024 година.

По-рано през месеца Фед запази основния лихвен процент между 5,25 и 5,5 %, на нивото, на което той се намира от юли миналата година. Следващото заседание на американската централна банка ще се проведе на 11-12 юни.